Eurodal lanceert Hydrops

Eurodal lanceert Hydrops

Belgisch marktleider in betonnen vloerplaten Eurodal lanceerde vorige week Hydrops, een innovatief waterbufferingssysteem. Dit revolutionair concept is het resultaat van een succesvolle samenwerking met Aquadraat, een gespecialiseerd studiebureau in rioleringstechnieken, en combineert fundering, buffering, riolering, verharding, slibopvang en afwerking.

Eurodal Hydrops

Op die manier biedt Hydrops een doeltreffend antwoord op de problematiek van wateroverlast en waterschaarste.

Waterhuishouding onder druk
In België is nu al twintig procent van het grondoppervlak verhard en jaarlijks komt daar nog ongeveer 50 miljoen m2 verharding bij. Dit heeft een nefaste invloed op de waterhuishouding: de grondwaterstand zakt drastisch en het risico op overstromingen stijgt. Een goede regenwaterbeheersing wordt dus cruciaal.
De overheid streeft daarom naar een ‘zero-impact’ op de waterhuishouding voor elk gebouw tegen 2020. Het regenwater mag dan niet meer rechtstreeks naar het rioleringsnetwerk. Bij de (her)aanleg van grote verharde oppervlakken (vanaf 200 m2) is de bouwheer verplicht om infiltratie van het regenwater in de ondergrond te voorzien. Bovendien moet elke nieuwe bouwaanvraag de zogenaamde watertoets doorstaan.

Eurodal Hydrops is er nu in geslaagd om alle positieve punten van de klassieke systemen te combineren in één systeem. Zo is dit concept budgetvriendelijk, praktisch én geschikt voor alle ondergronden en zware lasten. De beschikbare ruimte wordt bovendien optimaal benut doordat bovenop de ondergrondse buffering bovengrondse activiteiten mogelijk zijn.


Eurodal Hydrops

Afvoeren, zuiveren, bufferen…
Hydrops bestaat voornamelijk uit een open fundering van gekalibreerde steenslag voor het bufferen van water, ondergrondse leidingen en slibvangers met daar bovenop betonnen vloerplaten met diverse afvoerpunten. Het regenwater dat op de vloerplaten valt, wordt via ingewerkte goten afgevoerd volgens het principe van volvulling regenwaterafvoersystemen. Indien gewenst, kan de gebufferde regenval gezuiverd en opgeslagen worden in een watertank. Een oppervlakte van 50m_ kan op die manier voorzien in de dagelijkse huishoudelijke waterbehoefte van één persoon.

De rest van het gebufferde water zal ofwel via de bodem en de zijwanden van het funderingsbekken infiltreren in de ondergrond ofwel vertraagd in het openbaar rioleringsnet geloosd worden. De volledige werking en opbouw van het systeem is te vinden op de website www.hydrops.be.

Innovatief door het totaalconcept
Het vernieuwend karakter zit in het totaalconcept van Hydrops. Het lastenspreidend vermogen van vloerplaten laat toe om gebruik te maken van een open fundering dat tijdelijk regenwater kan bufferen. Voor het opgeslagen water kan gekozen worden voor hergebruik, bodeminfiltratie en/of vertraagde afvoer. Omdat Eurodal Hydrops diverse functies combineert, ligt de totale kostprijs beduidend lager dan bij de bestaande methoden.

Tot slot is het systeem onderhoudsvriendelijk en controleerbaar op werking. Het concept is gepatenteerd en goed bevonden door het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO). Een eigen studiedienst begeleidt de klant van ontwerp tot na de uitvoering, met een uitgebreide voorafgaande studie, ondersteuning bij de administratieve verplichtingen en indien gewenst een professionele na-service.


Over Eurodal
Eurodal (www.eurodal.be) is Belgisch marktleider in industriële vloerplaten. Een ver doorgedreven productoptimalisatie, brede competenties en expertise en een voortdurend streven naar innovatie kenmerken het bedrijf. Niet alleen op technisch maar ook op esthetisch vlak is Eurodal toonaangevend, waardoor de vloerplaten evolueerden tot een mooi product.



Bron: Creative Strategies Datum: 21-03-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 12°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners