EU ambtenaren investeren in Brussels vastgoed

EU ambtenaren investeren in Brussels vastgoed

    

Over de invloed van de werknemers van Europese instellingen op de Brusselse vastgoedmarkt bestaan nog heel wat speculaties. Vastgoedorganisatie Century 21 deed een enquête bij haar Brusselse makelaars en brengt een genuanceerd beeld.

Vastgoed in Brussel

De opname van Brussels residentieel vastgoed door Europese ambtenaren zorgde er alvast voor dat de Brusselse vastgoedmarkt stabiel bleef tijdens de financiële crisis.

PRIJSIMPACT EUROPESE AMBTENAREN OP BRUSSELS RESIDENTIEEL VASTGOED WORDT GESCHAT OP 10 à 20 PROCENT

Daar waar de Brusselse kantorenmarkt totaal ingezakt is, blijft residentieel vastgoed het in Brussel goed doen. De werknemers van de Europese instellingen spelen hierin een belangrijke rol. Bij een enquête bij haar Brusselse makelaars stelde vastgoedorganisatie Century 21 een aantal interessante gegevens vast. Het feit dat Europese ambtenaren voornamelijk in Etterbeek, St. Pieters en St. Lambrechts Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Elsene en Ukkel wonen is genoegzaam bekend en dat heeft vooral te maken met het feit dat deze mensen bewust opteren om zo dicht mogelijk bij hun arbeidsplaats te wonen. Ook de nabijheid van goede verbindingen met het openbare vervoer en groene ruimtes speelt hierin een bepalende factor.

De meeste Europese instellingen zijn in de eerder residentiële bovenstand gesitueerd, wat voor een deel al de historisch hogere prijzen in deze gemeentes verklaart. Door de concentratie van de vraag van de Europese ambtenaren in deze gemeentes, werden de prijzen verder opgedreven. De Century 21 vastgoedkantoren in het Brusselse schatten de impact hiervan op de verkoop- of verhuurprijs van een woning in deze buurten op 10 – 20 %, maar dat kan in het geval van een uitzonderlijk goed oplopen tot 40 %.

“Deze meerprijzen geven al snel de indruk dat Europese ambtenaren met geld gooien”, verduidelijkt Mathieu Verwilghen, General Manager van Century 21 Benelux, “maar dat klopt niet. Deze mensen komen meestal uit steden waar de gemiddelde prijs voor een vastgoed een stuk hoger ligt voor een veel lager comfortniveau. Onze makelaars merken dat deze klanten juist zeer selectief te werk gaan en gezien de hoge vraag op dit relatief kleine gebied, bereid zijn hiervoor een meerprijs te betalen”.Bron: Century 21 Datum: 25-06-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners