Barometer Belgische Vastgoedmarkt

Barometer Belgische Vastgoedmarkt

ERA maakte vandaag de resultaten van de Barometer bekend, dat is een jaarlijkse analyse van de Belgische vastgoedmarkt. ERA baseert zich daarvoor op de verzamelde data van alle inkoop- en verkoopgegevens van haar 118 kantoren.

Era Vastgoed Barometer

Volgens de ERA Barometer werden woningen in 2010 niet helemaal onbetaalbaar en vroegen verkopers een meer realistische prijs voor hun woningen.

Realistische vraagprijs
Nadat de crisis eind 2008 in volle hevigheid losbarstte, slaagde de Belgische woningmarkt er in 2009 al in zich te herpakken. In 2010 bewees de Belgische woningmarkt zich als een zeer krachtige markt, die bijzonder weinig hinder ondervond van de economische ontwikkelingen.

Het aantal woningen dat werd verkocht en de verhouding tussen welke woningen er in de verkoop komen en effectief verkocht worden, bleef stabiel. Nochtans tekenen er zich per segment soms grote verschillen af.

De woningen in de hoogste prijsklassen worden in de meeste markten veel minder goed verkocht. Appartementen of huizen uit de gemiddelde prijsklasse – tussen 150 000 en 250 000 euro – worden, mits correct geprijsd, steeds vlot verkocht. Iain Cook, bestuurder van ERA, vult aan: “Verkopers werden bovendien het afgelopen jaar realistischer. Tot 2009 vroegen ze vaak belachelijk hoge prijzen voor hun woning. Nu kunnen we hen makkelijker overtuigen dat ze hun prijzen echt niet te hoog mogen zetten willen ze hun woning vlot verkopen.”

Prijzen
Eind 2009 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een huis met 3 slaapkamers, de zogenaamde “referentiewoning” van ERA, in België 203 443 euro. Eind 2010 was dat 211 115 euro of 3,8 procent meer.
De gemiddelde verkoopprijs van een appartement met 2 slaapkamers steeg van 165 784 euro met 2,8 procent naar 170 464 euro. Terwijl de verkoopprijzen dus stegen daalden de gemiddelde vraagprijzen van de woningen die verkocht werden met 1%: van 234 986 euro in 2009 naar 232 651 euro in 2010. “Dit is een belangrijke ontwikkeling want hiermee wordt bewezen dat een iets lagere vraagprijs helemaal niet betekent dat de woning ook minder opbrengt”, duidt Iain Cook.

Sneller verkocht
Woningen werden in 2010 gemiddeld iets sneller verkocht dan in het voorgaande jaar. In 2009 stond een huis bij ERA gemiddeld 114 dagen te koop en in 2010 daalde dit tot 104 dagen. Iain Cook: “Wat wel heel erg opvalt, is dat woningen die van in het begin correct geprijsd zijn snel verkopen. Woningen die ook maar iets te duur zijn, staan echter veel langer te koop.”

Kleine tuinen zijn ‘in’
Op de vraag welke woningen het best in de markt liggen, zegt Iain Cook: “Natuurlijk is de locatie nog altijd het belangrijkst, maar stijl en comfort zijn duidelijk in belangrijkheid toegenomen. De energiewaarde van een woning begint ook aanzienlijk aan belang te winnen: steeds meer kopers letten er op. Het is bovendien opvallend dat steeds meer kopers liever minder dan meer grond willen. Mensen hebben zo veel te doen dat ze niet meer veel in hun tuin willen werken: kleine tuinen zijn ‘in’, grote uit.”

Prognose voor 2011
Volgens ERA is de markt behoorlijk stabiel. “Vraag en aanbod zijn in balans in het belangrijkste segment, dat van de gemiddelde prijsklasse. De banken zijn reëel in hun financiering en er hangt ons geen overaanbod van nieuwbouw boven het hoofd: wat de vastgoedmarkten van de VS, Ierland, Spanje en Portugal de das heeft omgedaan”, zegt Iain Cook.

Bron: Era Datum: 28-01-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners