Renoveren tot BEN met futurfantastic.be

Renoveren tot BEN met futurfantastic.be

     

Om verbouwers aan te sporen om zo energiezuinig mogelijk te renoveren, riep de groep Saint-Gobain in oktober vorig jaar de website www.futurfantastic.be en de Futurfantastic-facebookpagina in het leven. Daar kan aan de hand van blogposts, facebookstatussen en filmpjes van de personages ‘Jan en Marie’ worden gevolgd hoe hun bestaande vervallen woning wordt omgebouwd tot een bijna-nulenergiewoning (BEN).

Energiezuinig renoveren tot bijna nulenergiewoning met futurfantastic

De stand na een half jaar renovatiewerken? Een BEN-bouwschil! En voor wie zin heeft om net als ‘Jan en Marie’ zeer energiezuinig te renoveren, voorziet de website in een uitgebreid infoluik ‘Jouw renovatie’.


Energiezuinig renoveren tot bijna nulenergiewoning met futurfantastic

Bijna-EnergieNeutraal renoveren
Een richtlijn van de Europese Unie bepaalt dat tegen 2021 alle nieuwe woningen bijna-nulenergiewoningen moeten zijn. Met het oog op 2021 zijn er voor verbouwingen op dit moment nog geen echte regels opgesteld, maar het spreekt voor zich dat wie aan een grondig renovatieproject start, best nu al kiest voor een zeer energiezuinige aanpak: grondig isoleren, glas vervangen, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen...

Dat een zeer energiezuinige en comfortabele woning nu al binnen ieders handbereik ligt, ook voor eigenaar van een bestaande woning, willen initiatiefnemers Saint-Gobain Glass, Isover , Gyproc en Weber met hun Futurfantastic-pilootproject heel concreet bewijzen.


Energiezuinig renoveren tot bijna nulenergiewoning met futurfantastic

Dit doen ze door onder de button ‘Jouw renovatie’ op www.futurfantastic.be op een heel overzichtelijke manier bijna alle maatregelen op te lijsten om het energieverbruik van een bestaande woning te verminderen, inclusief info over de premies, documentatie, dealers…

Maar Furfantastic.be beperkt zich niet tot praktisch advies. Er wordt bovenal het goede voorbeeld gegeven. ‘Jan en Marie’ tonen er stap voor stap, ‘in real life’ en ‘in real time’, via posts en leerrijke filmpjes, hoe ze hun woning op een kostenbewuste manier ombouwen tot een bijna-nulenergiewoning.

Volg het voorbeeld van ‘Jan en Marie’
In het voorbije half jaar kon je op de blog en facebookpagina van ‘Jan en Marie’ o.a. volgen hoe ze het best geschikte glas en de meest energiezuinige ramen voor hun woning kozen en hoe ze dak en buitenmuren hebben geIsoleerd.


Energiezuinig renoveren tot bijna nulenergiewoning met futurfantastic

Zo werd in het dak van ‘Jan en Marie’ in totaal 30 cm glaswol aangebracht. Omdat tussen de kepers slechts plaats was voor 6 cm isolatiedikte werd de bijkomende 24 cm isolatie op ophangstangen gespiest. Deze stangen fungeerden ook meteen als drager voor het vochtregulerend lucht/dampscherm dat luchtdicht geplaatst werd met behulp van kleefband en dichtingsmastiek. Het resultaat? Een dak met een U-waarde van 0.12 W/m_K dat voldoet aan de passiefhuisnorm.

De buitenmuren van het huis van ‘Jan en Marie’ werden zowel in de spouw als langs de binnenkant geïsoleerd. In de spouw werden glaswolvlokken ingeblazen: een zeer beperkte ingreep, met minimale kosten (+-25 euro/m_ - premies) en een onmiddellijk voelbaar resultaat: de muren verliezen zo immers 2 tot 3 keer minder warmte dan voorheen.

Daarnaast isoleerden ‘Jan en Marie’ hun buitenmuren ook zelf met een voorzetwandsysteem. Hierbij werd de binnenkant van de buitenmuren eerst een Metal Stud-structuur geplaatst waarachter en -tussen isolatiepanelen met een dikte van 12 cm werden aangebracht en luchtdicht gemaakt. Een tweede profiel van 5 cm bood ruimte voor een eveneens geïsoleerde leidingenschacht. Zo verkregen ‘Jan en Marie’ een buitenmuur met een U-waarde van 0,2 W/m_.K. Eveneens een schitterend resultaat!


Energiezuinig renoveren tot bijna nulenergiewoning met futurfantastic

Het resultaat na 6 maanden? Een BEN-bouwschil, maar nog geen volledig afgewerkte BEN-woning. In de volgende maanden zal op de Futurfantastic-blog en -facebookpagina dan ook nog heel wat ander renovatienieuws van ‘Jan en Marie’ te volgen vallen: vloerisolatie, toepassing van hernieuwbare energie, ventilatie, afwerking… Want het uiteindelijk doel zo goed isoleren dat het energieverbruik voor verwarming gereduceerd wordt tot 53 kWh/m_ per jaar - energie die samen met de energie die nodig is voor sanitair warm water opgewekt kan worden door een warmtepomp gekoppeld aan PV-panelen. Hierdoor zal de energierekening van ‘Jan en Marie’ in de toekomst slechts +- €60 per maand bedragen

Ga zelf aan de slag
Voor wie het goede voorbeeld van Jan en Marie wil volgen en zelf aan de slag wil gaan, vindt onder het webonderdeel ‘Jouw renovatie’ op www.futurfantastic.be bijna alle mogelijke maatregelen opgelijst om het energieverbruik en de CO_-uitstoot van de eigen woning te verminderen, het wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat - en dus de waarde - van de eigen woningen te verbeteren.

Onder de verschillende buttons ‘dak en zolder’, ‘ramen en glas’, ‘muren en wanden’, ‘plafonds’, ‘vloeren’ of ‘technieken’, staat op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. Wie nog meer te weten wil komen over bepaalde oplossingen kan er ook bijkomende documentatie downloaden.

Meer info?
Surf naar www.futurfantastic.be of word lid van de Futurfantastic-facebookpagina.



Bron: Saint Gobain Datum: 21-06-2014

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 13°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners