Belg renoveert meer en energiezuiniger

Belg renoveert meer en energiezuiniger

In 2010 werden meer dan 29.000 vergunningen voor de renovatie van huizen en appartementen afgeleverd door de stads- en gemeentediensten. Dit is een historisch record. In vergelijking met 15 jaar geleden betekent het zelfs een stijging van bijna een derde.

Renovatie 2020

Vooral het aantal renovaties waarbij bestaande woningen energiezuiniger worden gemaakt – die zelfs niet steevast in de statistieken opgenomen worden wegens niet steeds vergunningsplichtig -, nemen in spoedtempo aan. En het ziet ernaar uit dat die trend zich zal blijven voortzetten.

Initiatieven als de Vlaamse Renovatiedag, die dit jaar op 8 mei voor de 14de keer plaats vindt, en websites als www.renovatie2020.be bewijzen dus meer dan ooit hun nut.

De website www.renovatie2020.be gidst renoveerders doorheen elk van de 4 stappen die leiden naar een energiezuinigere woning:

  1. de isolatie van het dak en/of de zoldervloer,
  2. de vervanging van enkele beglazing door hoogrendementsglas,
  3. het plaatsen van een condensatieketel of een warmtepomp,
  4. andere energiebesparende maatregelen: muurisolatie en vervanging van elektrische verwarming.

Wie op www.renovatie2020.be één (of méér) van deze 4 stappen aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, waar documentatie kan worden aangevraagd, waar verdelers en plaatsers te vinden zijn, van welke steunmaatregelen kan worden genoten, en wat de geschatte kost en terugverdientijd zijn.

Bovendien worden tal van referenties getoond en kan de surfer getuigenissen lezen van verbouwers die de energiebesparende stap in kwestie reeds hebben gezet.

Bron: Marquiz Datum: 18-04-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 21°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners