Een op drie immokopers krijgt hulp van ouders

Een op drie immokopers krijgt hulp van ouders

   

Een op de drie kopers (36%) van een woning krijgt voor die aankoop financiële hulp van de ouders. Dat blijkt uit een internetenquête. Volgens een ander onderzoek zijn mensen ook steeds ouder bij de aankoop van hun woning.

Een op drie immokopers krijgt financiële hulp van ouders

De studie van de website immoweb.be en de krant De Tijd werd afgenomen bij 15.000 bezoekers. Voor een aankoop in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest springen de ouders zelfs in de helft van de gevallen financieel bij. De ouders betalen gemiddeld 10 tot 20% van de totale aankoopprijs. Ondanks of net door de financiële crisis blijven de prijzen op de immobiliënmarkt vrij stabiel en hoog. In de meeste provincies blijven de prijzen elk kwartaal licht stijgen.

"We merken dat de vastgoedprijzen vrij stabiel blijven", zegt Xavier Carbonez van De Tijd. "Dat heeft zeker te maken met het feit dat heel wat mensen uit frustratie met de beurs, de beurs de rug toekeren en vastgoed beginnen te kopen omdat het een iets tastbaardere investering is en het aureool heeft van een veilige belegging te zijn. De vraag wordt zo artificieel bijgestuurd omdat je met een segment kopers zit die er anders niet zou zijn."

De meeste kopers zijn optimistisch over de waarde van hun aankoop. Negen op de tien Belgen zijn ervan overtuigd dat de waarde van hun woning de komende 10 jaar zal stijgen.

In het zwart
Uit de enquête blijkt ook dat steeds minder in het zwart betaald wordt bij de aankoop van een woning. Daar waar in de jaren 90 nog in 10% van de gevallen een stuk in het zwart werd betaald, is dat percentage gezakt tot zo'n 4% die een deel in het zwart heeft betaald de afgelopen 2 jaar. Ook het aandeel van het zwarte gedeelte is gedaald. In de jaren 70 was dat zowat 30% van de aankoopprijs, terwijl het "zwarte gedeelte" nu in 85% van de gevallen minder dan 10% bedraagt.

Wel steeds ouder bij de aankoop
Uit een onderzoek van woonkredietverstrekker Immotheker blijkt dat mensen wel steeds ouder zijn bij de aankoop van hun vastgoed. Een gevolg van de hoge prijzen op de markt. Mensen zitten steeds vaker tegen hun leenplafond aan.

"Je ziet dat de reële lonen bijna niet gestegen zijn tussen 2007 en 2010. De mensen hebben hun limieten bereikt", zegt John Romain van Immotheker. "We zitten nu aan een gemiddelde leeftijd van zo'n 33 jaar. Als je dan 25 of 30 jaar gaat lenen, zit je snel al aan 60 jaar vooraleer je lening is afbetaald."Bron: Deredactie.be Datum: 04-09-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners