Dichtbij de realiteit: De Metselrobot

Dichtbij de realiteit: De Metselrobot

     

De metsers gaan al heel wat jaren mee, maar als het aan het bedrijf Fastbrick Robotics ligt, komt er een einde aan de metserstiel en het traditioneel bouwen van woningen. Fastbrick Robotics wil de bouwmarkt in Australië veroveren met de Hadrian X. De Hadrian X robot is een volautomatisch bouwsysteem die een huis kan bouwen in enkele dagen in plaats van Metsers in maanden.

Het in Perth (Australië) gevestigde bedrijf Fastbrick Robotics onthulde zijn prototype van de metsel-machine de Hadrian 105 (vermoedelijk genaamd naar de Romeinse keizer die het Pantheon construeerde). De metselrobot is ontworpen voor volledig geautomatiseerde 3D printing van bakstenen en constructie-elementen.


Het prototype in werking

Fastbrick Robotics spendeerde reeds miljoenen dollars aan de ontwikkeling van de robot, het ontving zelfs de Australische Innovator van het Jaar award voor zijn Hadrian technologie. Het bedrijf wil tegen eind 2017 operationeel zijn met voor de productie/ bouwen van woningen.

Dat de robot bijna klaar is voor commercieel gebruik kan je in onderstaande video bekijken :Hoe werkt de Hadrian X?

In de machine worden de stenen op maat gesneden en op de transportband van de kraanarm geplaatst. De Fastbrick Hadrian 105 maakt gebruik van een laser-geleidingssysteem dat nauwkeurig is tot op 0,5 mm op zo de stenen op hun juiste positie te plaatsen. De stenen worden gecoat met een lijm emulsie voor ze geplaatst worden, in plaats van gebruik te maken van traditionele mortel.
Het robotsysteem van de Hadrian 105 past op een vrachtwagen en kan zo tot op de bouwsite worden gereden.

Hieronder kan je een time Lapse bekijken van een bouwproces:Hoe bedienen?

Een add-on voor het CAD programma Solidworks, moet architecten en aannemers in staat stellen om de machine code te produceren. Deze code bepaald de positie van elke steen in het huis.

Bekijk de Animatie:Noot:

In de animatie werkt het allemaal perfect maar wij zouden dit toestel wel eens in de realiteit van de bouwwerf willen bezig zien, daar waar modder en stof welig tieren … een zien of dan de lasergestuurde systemen van de Hadrian X het allemaal uithouden ;-)

Bron: Laatjebouwen.be Datum: 17-12-2016

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 11°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners