Trendsetter in houtskeletbouw

Trendsetter in houtskeletbouw

   

Dewaele, de specialist in houtskeletbouw, pakt op Batibouw 2012 uit met een aantal innoverende thema’s: de keuze tussen twee soorten energiezuinige wanden, een nog scherpere aandacht voor een goede luchtdichtheid en voor bouwknopen, en een nieuw soort vloeropbouw (tussenroostering).

Dewaele maakt van Batibouw ook gebruik om er zijn uitstekende resultaten op het vlak van akoestiek en brandwerendheid voor te stellen, evenals zijn nieuwe kijkwoning in Werchter.

Energiezuinig en super-energiezuinig
In zijn 50-jarig bestaan is Dewaele geëvolueerd van bouwer van standaard houtskeletwoningen tot dé specialist in maatwerk. De sleutelbegrippen zijn dezelfde gebleven: een sterk geïndividualiseerde architectuur en laag energieverbruik. Al lang voordat er in ons land sprake was van EPB-normen bouwde Dewaele woningen die tegenwoordig als ecologisch en energiezuinig worden bestempeld. Dankzij de doorgedreven isolatie is het in een woning van Dewaele altijd aangenaam vertoeven: warm in de winter en fris in de zomer. De uitstekende isolatie zorgt tevens voor minder stookkosten.

Om tegemoet te komen aan de wensen van elke individuele klant, biedt Dewaele de keuze tussen twee soorten buitenwanden: een energiezuinige en een super-energiezuinige. Bij een energiezuinige wand wordt het houten skelet geïsoleerd met 12 cm minerale wol en zit er 6,4 cm resol-hardschuim in de spouw. Dit brengt de maximale U-waarde van de wand op 0,168 W/m_.K. De huidige wettelijke norm is 0,4 W/m_.K. Een super-energiezuinige wand is geïsoleerd met 12 cm minerale wol en een dubbele laag resol-hardschuimplaten. Dit levert een U-waarde op van 0,111. Deze wand leent zich daarom uitstekend tot het bouwen van passiefwoningen.

Platen van resol-hardschuim (Kingspan) hebben één van de beste thermische isolatiewaarden op de Belgische markt. Dat maakt het mogelijk met een beperkte isolatiedikte een woning optimaal te isoleren, waardoor de bewoonbare oppervlakte ten volle kan worden benut.

Om energieverlies te stoppen, heeft Dewaele ook altijd al veel aandacht besteed aan een goede luchtdichtheid, onder andere door het heel zorgvuldig aftapen van alle naden en aansluitingen. Dit jaar wordt die aandacht nog verscherpt. Ook een aantal bouwdetails wordt geoptimaliseerd. Aangezien in de EPB-regelgeving nu ook de invloed van koudebruggen ingerekend wordt, zal Dewaele 2012 nog zorgvuldiger toezien op het goede thermische ontwerp van bouwknopen.


Dewaele Houtskeletbouw - Nieuwe kijkwoning in Werchter

Grote overspanningen zonder zorgen
Ook op het vlak van architectuur doet Dewaele haar reputatie weer alle eer aan. Dewaele is altijd al synoniem geweest van sterk geïndividualiseerde architectuur. Een klassieke villa of een supermoderne woning, het bouwsysteem houdt geen enkele architecturale beperking in.
In 2012 gaat Dewaele nog een stap verder inzake architecturale vrijheid. Door de tussenroostering uit te voeren in balken van LVL (Laminated Veneer Lumber, gelamineerd fineerhout), zijn overspanningen mogelijk met een nog grotere stabiliteit en vormvastheid. Doordat de geselecteerde fineren zijn samengeperst en er een aantal gekruiste lagen zijn, is LVL bijzonder sterk en stabiel en kunnen er openingen voor bijvoorbeeld ventilatieleidingen worden in geboord zonder de sterkte van de roostering in het gedrang te brengen.


Dewaele Houtskeletbouw - Nieuwe kijkwoning in Werchter

Uitstekende scores voor akoestiek en brandweerstand
Dewaele is ook voortrekker op het vlak van Europese technische specificaties. In het kader van de aflevering van geharmoniseerde Europese Technische Goedkeuringen voor bouwproducten en bouwsystemen - bekend onder het label ETA, European Technical Approvals - kan Dewaele nu reeds uitstekende cijfers voorleggen.
Woningen van Dewaele halen uitstekende cijfers op het vlak van akoestiek, zo blijkt uit de metingen van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Zelfs bij een standaard vloeropbouw zijn er tussen twee wooneenheden geen extra ingrepen nodig.

Volgens testen uitgevoerd door het brandlabo van Warrington Fire in Gent halen woningen van Dewaele ook uitmuntende resultaten voor brandweerstand. Na twee uur geleidelijk opwarmen tot meer dan 1.000 °C was de geteste wand nog volledig intact en bedroeg de temperatuur aan de buitenkant minder dan 100 graden. Wanden van Dewaele hebben een brandweerstand die 4 keer langer is dan wat voor dragende muren wordt vereist.


Dewaele Houtskeletbouw - Nieuwe kijkwoning in Werchter

Nieuwe kijkwoning in Werchter
2012 wordt voor Dewaele een heel bijzonder jaar, want dit jaar opent een nieuwe kijkwoning haar deuren. Het wordt een expressief ontwerp met een compacte vorm: een rechthoekige benedenverdieping in een zacht donkerbruine baksteen die wordt gecombineerd met een licht verschoven rechthoekige volume dat is uitgevoerd in een horizontale lamellenstructuur in cederhout.
De nieuwe kijkwoning onderscheidt zich eveneens door haar hoge energiezuinigheid en haar zeer lage energiebehoefte. Daartoe werd het logische driestappenplan van een zeer-lage-energiewoning strikt gerespecteerd: vooreerst een compact ontwerp in functie van de oriëntatie, vervolgens extra aandacht voor een energiezuinige buitenschil en in derde instantie de toepassing van energiebesparende technieken.


Meer info vindt u op www.dewaele.beBron: Dewaele Datum: 08-02-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 11°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners