Lichtinspiratie met praktijkcases

Lichtinspiratie met praktijkcases

     

Van strakke lijnen tot vloeiende vormen. Van functioneel tot opvallend of verrassend. Meer dan je zou denken, bepaalt verlichting de sfeer in huis. Als specialist in designverlichting inspireert Delta Light® je graag in theorie en praktijk, met nuttige tips om veel gemaakte fouten te vermijden én met leuke praktijkcases voor een persoonlijk interieur.

Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light

In theorie: handige verlichtingtips

• Win professioneel advies in
Trends is één, een huis dat bij je past twee. Hou je van veel licht? Of wil je liever een gezellige, intieme sfeer? Feit is dat licht best afgestemd is op het concept van je woning én tegelijk voldoet aan je wensen qua beleving. En dan is professioneel lichtadvies geen overbodige luxe, zeker omdat er vandaag tal van mogelijkheden zijn om licht op een nuttige, sfeervolle en creatieve manier toe te passen.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - Keuken Tweeter

Karen Baes, Light Planner bij Delta Light®: “De meeste mensen weten in de praktijk niet goed waar te beginnen, dat klopt. Ze kiezen dan een verlichting die ze mooi vinden, maar daarom nog niet past in hun interieur. Het belang van een ‘juiste’ verlichting wordt vaak onderschat, terwijl professioneel lichtadvies heel inspirerend kan zijn. Je ontdekt de vele mogelijkheden, kan afstemmen met je persoonlijke smaak en vindt een oplossing die perfect aansluit op het concept van je woning.”

• Bekijk je verlichting per ruimte
Elke ruimte in huis vraagt om een andere aanpak, net omdat je de verschillende ruimtes op een andere manier beleeft: om te lezen, te werken, te spelen, te genieten of gewoon tot rust te komen… Met de juiste verlichting creëer je de juiste setting.

Woonkamer
Een vaak gemaakte fout, zeker in de woonkamer, is een combinatie van verschillende lichtbronnen in één ruimte. Voor de leefruimte zijn led en halogeen het meest aangewezen. Durf ook af te stappen van klassieke opstellingen volgens een vaste grid. Door armaturen te bundelen, creëer je een verfrissende look & feel.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - Woonkamer Tweeter

Keuken
In de keuken is voldoende licht boven je werkblad een must. Let zeker ook op de positionering, zodat je niet in je eigen schaduw staat te werken.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - Keuken

Badkamer
Naast sfeer is voor ‘natte ruimtes’ ook veiligheid een belangrijk aspect. Hou daarom rekening met de juiste IP-waarde in de verschillende zones rond het bad, de douche (of het zwembad). Ook verlichting rond spiegels vraag extra aandacht om schaduwen te vermijden.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - Uniline Trimless

Hal en trap
Halogeen of led zijn de perfecte oplossing voor je hal en trap: onmiddellijke ontsteking en gemakkelijk te combineren met een bewegingsmelder of aanwezigheidsdetectie. Vermijd bij trapverlichting zeker inkijk in de lamp om verblinding te voorkomen.

In de praktijk: innemende interieurs

• Speels, ruimtelijk effect
Xavier Gadeyne, interieurarchitect bij Obumex: “In deze industriële loft wilden we armaturen die zowel de tafel als de ruimte kunnen verlichten. Met de Metronome-lampen lukte dat perfect omdat ze door de lamellen ook licht verspreiden. Dat geeft een speels, ruimtelijk effect. Verlichting moet voor mij op twee manieren werken: functioneel zijn en sfeer scheppen. Een goed armatuur accentueert een interieur en creëert warmte.”

Light Planner Karen Baes van Delta Light®: “Deze grote pendels van Tim Van Steenbergen passen perfect in een hoge ruimte. Hier speel je ook mooi het contrast uit tussen oud en nieuw, met een modern toestel versus een klassiekere tafel in hout en een bakstenen plafond.”

Over de METRONOME
De Metronome is een ontwerp van Tim Van Steenbergen voor Delta Light®. Van onder een waterval van aluminium stroken tovert warm licht een prachtig spel van licht en schaduw te voorschijn. Puur lichtplezier. Verkrijgbaar in verschillende groottes en kleuren.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - Metronome

• Sober, warm en flexibel
Architect Egide Meertens: “Een armatuur moet voor mij meer doen dan alleen maar licht geven. Het moet ook een object op zich zijn, mooi om naar te kijken, zoals een kunstvoorwerp. Daarom koos ik voor dit armatuur. Het is sober aanwezig, zonder te domineren. Deze spot heeft karakter. Je kunt ermee spelen, je kunt er eigen composities mee maken, je kunt hem 180 graden laten draaien. Zelfs de achterzijde ervan is mooi vormgegeven. Een armatuur moet voor mij op schaal zijn van de ruimte, het moet passen. En het moet tegelijk zijn alsof het er altijd al geweest is.”

Light Planner Karen Baes van Delta Light®: ”Inbouwspots zouden in dit interieur ook perfect kunnen en een mooi lichteffect geven, maar deze Supernova geeft natuurlijk wel extra cachet. Dat komt omdat de zwarte lijn van de rail mooi uitkomt tegen de donkere boekenkast. De verlichting versterkt de sfeer van moderne retro.”

Over de SUPERNOVA XS PIVOT
Deze XS is de kleinste uit een uitgebreide Delta Light®-familie van tijdloze verlichtingsarmaturen. Exclusief voor dit model is de versie met pivot, een nieuwe, flexibele bevestiging om de schijf 45° te kantelen en 360° te draaien. Beschikbaar voor plafondopbouw of met adapter voor gebruik op rails.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - Supernova Pivot

• Frisse retrolook
Hansi Ombregt, architect en oprichter van P8-architecten: “Voor mijn keuken koos ik de Link-opbouwspots van Delta Light®, omdat de vormgeving net die retrolook heeft die bij onze woning past. Ik hou van mooie armaturen en vind verlichting belangrijk in een woning. Het juiste armatuur kan een interieur echt compleet maken.”

Light Planner Karen Baes van Delta Light®: ”Deze armatuur sluit perfect aan bij de retrosetting die de stoelen uitstralen. Bij lichtadvies polsen we dan ook altijd naar het interieur van de klant. Uiteraard kies je verlichting op smaak, maar het is ook belangrijk dat het past bij de stijl van je interieur.”

Over de LINK
Van oplossingen met één element tot verrassende plafondconfiguraties! Gebruik de flexibiliteit van Link om komaf te maken met donkere hoeken in de ruimte. Link is dan ook ontworpen om aan elke verlichtingseis tegemoet te komen.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - Link

• Grote flexibiliteit
Interieurarchitect Steven Vandecandelaere: “We wonen in een oud theatertje en kozen voor spotarmaturen en ledverlichting. Ik koos speciaal voor zwarte armaturen voor een extra theatraal effect, als knipoog naar de vroegere bestemming van het gebouw. In de nissen zit indirect licht als algemene verlichting en als sfeerlicht. Met de spots kunnen we flexibeler omspringen omdat ze op rails staan. We kunnen ook de lichtsterkte aanpassen en de spots in andere richtingen draaien, dat is handig als we de ruimte op termijn ook op een andere manier willen gebruiken.”

Light Planner Karen Baes van Delta Light®: ”Trackverlichting geeft de gebruiker een grote vrijheid en zorgt voor een meer industriële look. Ook bij renovaties met beperkte lichtpunten kan track de mogelijkheden en functionaliteit sterk verhogen. ”

Over de YOU-TURN ON
De productfamilie You-Turn sleepte met zijn ongeziene veelzijdigheid al verschillende designprijzen in de wacht. Je kan het toestel tot 90° kantelen en 350° roteren, kwestie van perfect af te stemmen op de noden van de omgeving. Beschikbaar in inbouw, opbouw en op track.


Tips voor een goede sfeerverlichting van Delta Light - You Turn On


OVER DELTA LIGHT® – WWW.DELTALIGHT.COM
Opgericht in 1989 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot is Delta Light® vandaag uitgegroeid tot marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Met vernieuwende verlichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design. Vandaag geeft Delta Light® in het hoofdkantoor in Wevelgem werk aan zowat 250 mensen die producten en service leveren in 120 landen wereldwijd.Bron: Delta Light Datum: 16-08-2014

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 21°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners