Delta Light bouwt aan de toekomst

Delta Light bouwt aan de toekomst

     

Delta Light onthult ambitieuze expansieplannen voor zijn bedrijfsgebouwen in Moorsele (Wevelgem). Een aanzienlijk investeringsproject dat de internationale groei, steile ambities en Vlaamse origine verder in de verf zal zetten. Delta Light is de voorbije 25 jaar uitgegroeid tot een wereldwijde speler in de architecturale verlichting, opgebouwd vanuit zijn (West-)Vlaamse roots. Die regionale verankering is essentieel voor het bedrijf, zoals het komende jaar nog zal blijken.

Delta Light architecturale verlichting - Nieuwe bedrijfsgebouwen

Delta Light is sinds zijn oprichting in 1989 sterk geëvolueerd. Begonnen als een lokale speler in voornamelijk residentiële verlichting, werkt dit familiebedrijf vandaag op wereldwijd niveau samen met verschillende topmerken, lighting designers en architecten. Waar privéwoningen nog altijd een essentieel deel vormen van de realisaties, verzorgt Delta Light nu projecten in een brede waaier van sectoren; van retail tot hotel, kantoren, horeca, praktijkruimtes, showrooms tot musea, zorgsectoren en publieke projecten.


Delta Light architecturale verlichting - Nieuwe bedrijfsgebouwen

Regionale verankering troefkaart
De evolutie die Delta Light doormaakte, maakt dat de huidige gebouwen in Moorsele niet langer volstaan om de dagelijkse operationele en creatieve activiteiten te huisvesten. “We hebben dan ook niet lang getwijfeld toen we de kans kregen om op deze site uit te breiden”, verklaart Peter Ameloot, Managing Director / Operations bij Delta Light. “De regionale verankering is ingebed in het DNA van onze firma. De grote meerderheid van onze medewerkers zijn uit deze streek afkomstig en we kunnen ook rekenen op een groot aantal lokale toeleveranciers. We zijn bovendien ook in de crisisjaren steeds blijven investeren. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend dat we er uitdrukkelijk voor kiezen om deze site uit te breiden.”


Delta Light architecturale verlichting - Nieuwe bedrijfsgebouwen

Investeren om te groeien, focus op R&D
Deze uitbreiding van onze gebouwen in Moorsele betekent een investering van om en bij de 20 miljoen euro.

De belangrijkste drijfveren achter dit investeringsproject zijn volgens Paul Ameloot – founder - de continue uitbouw van R&D, internationale groei, ambitie en de extra logistieke uitdagingen door de groeiende complexiteit van de sector. “Delta Light heeft sinds zijn oprichting de focus gelegd op inhouse design, productontwikkeling en productie. Dit creatieve proces vraagt een continue alertheid en toepassing van nieuwe technologieën. Bovendien onderscheidt Delta Light zich graag door op heel regelmatige basis uitgebreide nieuwe collecties te lanceren, wat op zijn beurt zorgt voor de uitbreiding van het R&D departement en de ontwikkelings- en testruimtes. De combinatie van deze factoren, de verdere doorbraak van led, en de ambities van het bedrijf vergen dan ook een continue investering in innovatie en R&D, maar ook in ‘ruimte’”.

In het nieuwe gebouw komt een state-of-the-art geautomatiseerd logistiek centrum, wat moet zorgen voor een nog efficiëntere product flow en betere procescontrole. Tegelijk komt een grote ruimte vrij in het bestaande deel van het gebouw, waar de R&D-afdeling, productie en het labo verder kunnen uitbreiden.

Inzetten op groeimarkten
“We kunnen gerust met een trots en positief gevoel terugblikken op 25 jaar Delta Light”, besluit Jan Ameloot, Managing Director / Corporate Strategy, “maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. We willen in eigen land blijven vooruitgaan, en op de nieuwe markten dezelfde kwalitatieve reputatie opbouwen als elders in de wereld waar Delta Light regelmatig in de prijzen valt. Voor markten zoals USA, Azië, Latijns-Amerika of Rusland is het cruciaal om snel te kunnen inspringen op lokale normen en noden. We willen ook daar een kwalitatief hoogstaande service leveren, en investeren daarom ook veel mensen, middelen en energie om dit te verwezenlijken, zowel hier in Moorsele als ter plaatse.”


Delta Light architecturale verlichting - Nieuwe bedrijfsgebouwen

Uitgesproken architectuur als trekpleister
Delta Ligt nam architectenbureau Govaert & Vanhoutte onder de arm om het hoofdkwartier vorm te geven, ook nu voor de uitbreiding. “De nieuwe hoofdzetel van Delta Light werd destijds in 2002 voorgesteld”, geeft architect Damiaan Vanhoutte aan. “Het concept van de zuivere blackbox gecombineerd met mathematische glaspartijen en het witte interieur is een trendsetter gebleken met internationale uitstraling.”

Door overname van het aanpalende terrein kwam ook de vraag tot uitbreiding. In samenspraak met de bouwheer werkten de architecten verder op het mathematische karakter, de modulering, de tijdloosheid en de abstractie van het gebouw. De terreinen zijn schaars en het idee om een automatisch magazijn hoog te bouwen bleek het meest functionele. Maar hoe combineer je een hoog volume van 26m met een bestaand gebouw die rondom op één hoogte van 9m40 is ontworpen? Dergelijke uitdaging zorgde voor een boeiende oplossing.

Damiaan Vanhoutte verduidelijkt: “Het uitkragende glazen volume geeft een contrapunt tegenover de massieve zwarte massa die een grote hoeveelheid van kunstlicht herbergt en tentoonstelt. Het transparante, zwevende tegenover het grootse massieve. Het daglicht tegenover het kunstlicht. Het is een multifunctionele inspirerende ruimte voor meetings en om creatieve processen, opleidingen en workshops te laten doorgaan, op originele en impactvolle wijze. Er zal ook zicht zijn op de werking van het geautomatiseerde magazijn, waardoor elke bezoeker ziet met wat het bedrijf bezig is.”

De uitkraging zorgt voor een soort van lantaarnfunctie naar de passanten en zal -gezien zijn afmetingen van 10m uitkraging, 16,5m hoogte en 9m breedte- een monumentale lichtbaken zijn langs de autosnelweg A17.

“Jaarlijks komen meer dan 3000 personen van over de hele wereld bij Delta Light hier in Moorsele opleidingen volgen,” zegt Jan Ameloot, “Dat gebeurt bij ons ‘House of Light’, dat in deze sector ondertussen is uitgegroeid tot een internationale referentie. Naast inspireren met licht, vormt het gebouw ook een sterk uithangbord en krachtig statement voor het merk Delta Light, geapprecieerd door architecten wereldwijd”.


Delta Light architecturale verlichting - Nieuwe bedrijfsgebouwen

FACTS - NIEUWBOUW
Totale perceel 45.500m_ / Totale bebouwde oppervlakte 32.000m_
Nieuwe stuk is perceel van 8000m_, 5500m_ zal bebouwd worden
Grote glaspartijen: linker en rechter glasgevel zijn 18m60 x 16m50 (307m_)Delta Light HQ Expansion 2014/2015 from Delta Light on Vimeo.

Bron: Delta Light Datum: 08-03-2014

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners