Combinatie Vloer- en Wandverwarming

Combinatie Vloer- en Wandverwarming

     

Vloerverwarming: “een prima oplossing voor de benedenverdieping, op de slaap- en badkamers kies je best voor radiatoren”. En toch, in combinatie met wandverwarming wordt die opvatting definitief achterhaald, zeker nu we in Vlaanderen steeds compacter zullen gaan bouwen en elke vierkante decimeter telt.

Combinatie Vloerverwarming en Wandverwarming zonder radiatoren

Producent Viega toont in een unieke nieuwbouwwoning aan hoe beide systemen via lage temperatuur en dus op een energiezuinige manier de klus klaren.

Architect Dirk Van Mol: “Deze woning is uniek in die zin dat er wandverwarming wordt toegepast op massieve houtbouw, zonder dat je moet infrezen of bezetten. Maar dit kan perfect veralgemeend worden. Woningen worden steeds beter geïsoleerd, en dan wordt vloerverwarming pas echt interessant. Je hebt een snellere opwarming en goede warmtespreiding, zonder radiatoren die plaats innemen. Door de strenge normen wordt bouwen erg duur en zullen we compacter gaan wonen, daar ben ik van overtuigd. Wandverwarming daarentegen is in België nog relatief onbekend, hoewel het zeker niet nieuw is. Grote troef is dat deze systemen geen kinderziektes meer hebben, zoals je bij de nieuwste duurzame methodes wel nog eens tegenkomt.”


Combinatie Vloerverwarming en Wandverwarming zonder radiatoren

Bewoner Peggy Lamot beaamt: “Dag en nacht hebben we hier een aangename, constante temperatuur. Je gaat altijd met een gerust hart de deur uit en je energiefactuur is voor de verandering een leuke verrassing. Bovendien kan je elke kamer apart regelen. Handig, zeker als de kinderen op kot zijn. En uiteraard win je plaats en heb je geen last van het vervelende stof dat circuleert bij radiatoren.”


Combinatie Vloerverwarming en Wandverwarming zonder radiatoren

Radiatoren overbodig
“Het is inderdaad een misvatting dat je niet zonder radiatoren kan”, zegt Koen van installateur Dewal. “Men denkt dat je dan de verwarming beter kan regelen of anders de badkamer niet warm krijgt. Deze woning bewijst het tegendeel. Met overal vloerverwarming, en in de badkamers een beperkt stukje wandverwarming. In totaal zijn er 32 kringen, waardoor men heel flexibel kan verwarmen in de verschillende vertrekken. En dat op lage en dus energiezuinige temperatuur: bij -7°C buiten is de aanvoertemperatuur nog altijd maar 34°C. Warm water van 65°C is enkel nodig voor sanitair gebruik, maar daarvoor zorgt de zonneboiler met vacuüm buiscollectoren op het dak. De gasketel zal maar heel sporadisch moeten bijverwarmen.”


Combinatie Vloerverwarming en Wandverwarming zonder radiatoren

Troef achter de wand
Ook het idee dat vloerverwarming lange tijd moet opwarmen, klopt gewoonweg niet. Omdat de temperatuur vrijwel constant blijft, heb je maar heel kleine schommelingen. Radiatoren worden op zich wel heel snel warm, maar het duurt veel langer om telkens opnieuw de muren - de hele structuur eigenlijk - op te warmen. Die schoksgewijze opwarming en afkoeling is hier onbestaande. De badkamer is meestal te klein om enkel met vloerverwarming 24°C te halen. Maar met de wandverwarming erbij kan dat wèl, ook achter tegels. En dat terwijl je de hele tijd op lage temperatuur blijft werken. Aangezien de reactietijd van wandverwarming absoluut vergelijkbaar is met die van radiatoren, is de combinatie met vloerverwarming optimaal. En niet te vergeten: schimmel krijgt geen kans om zich te vormen, omdat alles heel snel droog is.


Combinatie Vloerverwarming en Wandverwarming zonder radiatoren

Voordelen voor de installateur
Koen: “Een installatie als deze maakt onze job een heel pak eenvoudiger. We hebben hier gewerkt bij -10°C en de PB-buizen blijven heel makkelijk plooibaar in de noppenplaten. De inox verdeler wordt op maat geleverd, voorgemonteerd op beugels, dat is alweer tijdwinst. Zelfs als je achteraf een kring wil toevoegen, kan dat perfect met een uitbreidingsset.
De verdeler heeft een geïntegreerde ontluchter en vulset, en met de meegeleverde thermometer zie je meteen waar al dan niet een probleem zit. Elke kring heeft zijn eigen debietregelaar die het hydraulische evenwicht vergemakkelijkt. Deze debietregelaars zijn trouwens ook nog eens volledig afsluitbaar. Met handige servomotoren kan je zo elke kring apart of in groep via één of meerdere thermostaten regelbaar maken. Het kan zelfs allemaal draadloos.”



Bron: Viega Datum: 26-10-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 8°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners