Hout geeft zuurstof

Hout geeft zuurstof

   

Onlangs lanceerde Fedustria, de beroepsorganisatie van de Belgische textiel-, hout- en meubelfabrikanten, een sensibiliseringscampagne voor de hernieuwbare en veelzijdige grondstof hout. Onder het motto ‘Hout geeft zuurstof’ willen de federatie en de houtverwerkende bedrijven die als partner betrokken zijn bij het project, de voordelen van het gebruik van hout beter bekend maken bij het grote publiek.

Campagne - Hout geeft Zuurstof

Zuurstof
“Hout is hernieuwbaar, energievriendelijk, isolerend en ook nog eens een CO2-container. Een uniek bouwmateriaal,” aldus Jim Frazier, Site Director bij Norbord Genk. “Bij Norbord zijn we dan ook bijzonder trots op ons product. De milieuvriendelijke eigenschappen van het plaatmateriaal inspireren ons om ook optimaal milieuvriendelijk te produceren.”

Frazier overdrijft niet wanneer hij de duurzaamheid van de grondstof hout beklemtoont. Hout geeft niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk zuurstof aan de samenleving. De campagne van Fedustria focust sterk op de levensloop van hout en op de zuurstof die het doorheen alle aspecten van deze cyclus vrijgeeft.


Campagne - Hout geeft Zuurstof

Het start al bij de aanplant van jonge bomen die van in het prille begin koolstof opslaan en in ruil zuurstof afgeven. De koolstof die de boom tijdens de groei opslaat, blijft vastgehouden in de houten producten die eruit worden gewonnen en dit ook na hergebruik en recyclage. Hout geeft ook zuurstof aan de bosbouw, want meer gebruik van hout betekent automatisch meer nieuwe aanplant en verantwoord bosbeheer. Met meer dan 20.000 werknemers in de Belgische hout- en meubelindustrie is ook de zuurstof die hout geeft aan de economie niet te onderschatten.

Ambassadeurs
Zeg nooit zomaar ‘hout’ tegen hout. De zeven partners uit de houtverwerkende nijverheid die de campagne steunen, zijn daarvan het beste bewijs. Elk van deze bedrijven spitst zich immers toe op verschillende aspecten van het houtverwerkingsproces.


Campagne - Hout geeft Zuurstof

Norbord produceert OSB-plaatmateriaal op basis van duurzaam dunningshout van gekweekte, snelgroeiende bomen dicht bij de bron.
Jim Frazier: “Norbord draagt actief bij aan gezonde bossen en een goede biodiversiteit. Onze grondstof wordt volledig verwerkt tot OSB. Alleen de schors wordt verkocht voor gebruik in de tuinaanleg. En in onze eigen biomassacentrale worden houtafval en sprokkelhout gevaloriseerd als warmtebron, voornamelijk om de houtschilfers te drogen. Da’s wat je noemt een maximale benutting van de grondstof!”

Hout inspireert. Dat kunnen de creatievelingen die zich engageerden als overtuigd houtambassadeur alleen maar bevestigen. Architecten, productontwikkelaars, instrumentenbouwers, ontwerpers, … bekende en minder bekende gezichten, allemaal hameren ze op de troeven van hout voor hun eigen activiteiten én als bijdrage aan een duurzame toekomst.

Toekomst
Ook Jim Frazier gelooft in de toekomst van hout als grondstof. Hij maakt meteen een kanttekening: “Dan mag natuurlijk enkel niet-recycleerbaar houtafval worden aangewend als energiebron. Alle andere houtfracties moeten duurzaam ingezet worden voor toepassingen met een lange levensduur, net omwille van hun milieuvriendelijke capaciteiten.”

Norbord voegt alvast de daad bij het woord en koopt uitsluitend hout op stam uit duurzaam beheerde bossen. Bovendien verbindt Norbord zich ertoe om meer dan 50% van het aangekochte hout aan te kopen uit FSC & PEFC gecertificeerde bossen.



Bron: Norbord Datum: 20-08-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 24°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners