Tegelkachel voor verwarming en warm water

Tegelkachel voor verwarming en warm water

     

Zijn nieuwe B4 ontwierp de Duitse vuurhaardenspecialist Brunner speciaal voor al wie wil verwarmen op een ecologische en betaalbare manier. De tegelkachel is niet alleen uitstekend in staat om zowel een ruimte behaaglijk te verwarmen als sanitair warm water aan te maken.

De Brunner B4 tegelkachel

Uniek aan de nieuwe B4 zijn de 3 keuzemogelijkheden voor warmterecuperatie en de vele opties voor de bekleding van de vuurhaard. Dat maakt de hoogkwalitatieve tegelkachel geschikt voor elk budget.

Intelligent
De nieuwe B4-tegelkachel gaat bijzonder spaarzaam om met hout. Hij is zo ontworpen dat amper 2 tot 3 stookbeurten kunnen volstaan om 24 uur lang een gezin te voorzien van zowel warmte als warm water.
Van de 25 kWh nuttige warmte die de vuurhaard in één stookbeurt produceert, gaat 55% naar de verwarming van het water voor de centrale verwarming en naar de aanmaak van sanitair warm water. 10 of 20% - naargelang het kachelvenster dubbel of enkelvoudig is - stralingswarmte - wordt in de loop van de brandtijd verspreid in de vorm van stralingswarmte. De rest van de warmte wordt, afhankelijk van gekozen manier van warmterecuperatie, afgegeven via langdurige straling of intense convectie.


De Brunner B4 tegelkachel

Ecologisch
De houtrookgassen zijn bij de uitlaat van de kachel ongeveer 350 °C warm. Ongeveer 200 °C daarvan wordt afgestaan als bruikbare energie. Voor een optimaal rendement van de tegelkachel, en om het milieu zoveel mogelijk te ontzien, kan de resterende energie - die anders onbenut door de schoorsteen verloren gaat - op maar liefst 3 manieren worden gerecupereerd.

De meest economische manier (kostprijs: 128 euro) is door middel van een ‘rookvangkap’: een geribbeld metalen deksel dat de warmte afgeeft aan de lucht die zich in de kachelmantel bevindt.

De tweede manier is een ‘MAS-recuperator’: zes ringen van chamotte (kostprijs ongeveer 960 euro) die bovenop de kachel worden geplaatst. De rook stroomt in een spiraalvormige baan doorheen deze ringen richting de schoorsteen en verspreidt intussen vele uren lang een zachte stralingswarmte.

De derde oplossing is naast de vuurhaard een rookkanaal construeren en daarin bijvoorbeeld een warme bank integreren.


De Brunner B4 tegelkachel

Betaalbaar
Doordat de vuurhaard is omringd met een watermantel, wordt de temperatuur nooit hoger dan 100 °C. Daardoor kan de bekleding eveneens worden gerealiseerd met bijvoorbeeld holle bakstenen of zelfs met hittebestendige gipskartonplaten die aan de buitenkant worden afgewerkt met een glasvezeldoek in een laag mortellijm, en vervolgens met kalk of aarde. De afwerkingsmogelijkheden - en dus ook de kostprijs ervan - zijn legio.

De catalogusprijs van een niet-geïnstalleerde B4 met dubbel glas en een stalen rookvangkap bedraagt 6.845 euro, zonder btw. Een volledig geïnstalleerde B4 (inclusief een buffervat van 500 liter en een basisregeling ) is verkrijgbaar vanaf 10.000 euro. Dat is vergelijkbaar met de prijs van een pelletkachel of een accumulatiekachel, maar dan zonder de mogelijkheid om met de kachel eveneens warm water te produceren.Bron: Brunner Datum: 12-01-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners