Brunner haarden doen het ecologisch

Brunner haarden doen het ecologisch

    

Met de lancering van het BSO-kitsysteem van Brunner is de bis-beurs een primeur rijker. BSO verenigt een fraai vuurbeeld met een snelle montage en bijgevolg een aantrekkelijke prijs. Dankzij de bewezen hoogstaande technologie verzekert deze nieuwste warmteaccumulerende haard tevens een optimaal rendement op maat van lage-energiewoningen en passiefhuizen.

Brunner BSO Haard en ketelhaarden

Brunner focust op bis ook op een ander milieuvriendelijk paradepaardje: haarden waarmee naast ruimteverwarming ook warm water kan worden geproduceerd.

De stijgende kosten voor fossiele brandstoffen en een groeiende aandacht voor ons milieu hebben geleid tot een steeds groeiende vraag naar alternatieven voor verwarmingsinstallaties die werken op fossiele brandstoffen. De haarden, eigentijdse tegelkachels en ketelhaarden van Brunner bieden hierop een uitstekend en milieuvriendelijk antwoord.

De BSO-haard: een snellere plaatsing kan bijna niet
Brunner ontwikkelde zijn nieuwe BSO - de afkorting van Brunner Speicher Öfen - speciaal voor al wie op zoek is naar een eenvoudig te monteren haard, zonder toegevingen te doen aan de bewezen kwaliteit van Brunner. Zijn aantrekkelijke prijs heeft deze nieuwe accumulatiehaard te danken aan de eenvoudige en bijgevolg snelle montage. Al na enkele uren kan je genieten van de aangename stralingswarmte en de gezelligheid van een houtvuur.

De BSO-kit bestaat uit een hoogkwalitatieve inzethaard en nauwkeurig vormgegeven, dubbelwandige betonnen ringen. De energie van de rookgassen na het verlaten van de brandkamer wordt door direct contact afgegeven aan de opslagmassa, waarna de opslagmassa de warmte opslaat en die vervolgens gelijkmatig en vertraagd afgeeft. De BSO is dus een accumulatiehaard in de ware zin van het woord.


Brunner BSO Haard en ketelhaarden

Wat de nieuwe BSO vooral opmerkelijk maakt, is zijn opmerkelijke vlotte montage en bijgevolg zijn aantrekkelijke prijs. Dat heeft deze nieuwe telg van Brunner te danken aan de specifieke constructie en het lage totale gewicht: amper 550 kg. De bodemplaat wordt gelegd, de haard wordt geïnstalleerd en de overige onderdelen worden één voor één op elkaar geplaatst. Eenvoudiger, sneller en goedkoper een open haard installeren, kan bijna niet. De hele montage duurt amper een paar uren. Voor een moderne look kan de ruwe beton onbehandeld blijven of worden beschilderd met natuurverf. Voor een traditionele uitstraling kan de haard worden gepleisterd.

Brunners revolutionaire BSO-systeem verzekert een optimaal rendement op maat van de steeds beter geïsoleerde woningen en is bij uitstek geschikt voor lage-energie- en passiefwoningen. Het ideale bijvulritme is 2 à 3 kilo hout om de 2 à 3 uur. Bij dit bijvulritme is er een perfect evenwicht tussen de warmteopname van de opslagmassa en de afgifte in de vorm van stralingswarmte.

Vermogen: 7 tot 9 kW per stookbeurt.
Houtverbruik: ongeveer 2.5 kg à 3 kg per stookbeurt
Richtprijs: vanaf 4117 euro, excl. btwIngenieuze haarden en kachels veranderen vuur ook in warm water
Brunner toont op bis nog een tweede ecologische topper van formaat: haarden en eigentijdse tegelkachels met een ketel voor warm water, ‘ketelhaarden’ genoemd. Ze zien er op het eerste gezicht uit als een gewone kachel, maar dankzij een ingenieuze techniek gebruiken ze de warmte-energie van het houtvuur niet alleen om een ruimte te verwarmen, maar benutten ze het overschot aan warmte om er warm water mee aan te maken. Dit warme water wordt vervolgens verspreid via de centrale verwarming of gebruikt als sanitair warm water. Zo groeit de gezellige haard uit tot een krachtige warmte-energiecentrale voor je hele woning.


Brunner BSO Haard en ketelhaarden

De ketelhaarden en eigentijdse tegelkachels van Brunner combineren de unieke aantrekkingskracht van een houtvuur met de nuttige eigenschappen ervan. Ze geven aangename stralingswarmte af aan de ruimte, maar gebruiken ook de energie van de verbrandingsgassen om het water in een buffervat warm te houden. Zo zijn ze een prima oplossing om de centrale verwarming te ontlasten, om een bestaande oude tegelkachel te vervangen, en om warm water te garanderen als de zonneboiler het laat afweten.

De idee achter de ketelhaarden van Brunner is even vindingrijk als eenvoudig. Bij het stoken van hout in de verbrandingskamer ontbrandt de koolstof die in de houtvezels zit opgeslagen, waardoor warmte wordt geproduceerd. Een deel van de warmte-energie wordt opgeslagen in een warmtelichaam dat de warmte langzaam in de vorm van stralingswarmte afgeeft om een kamer te verwarmen. De warmte die overblijft wordt via een warmtewisselaar opgeslagen in een buffervat. Daarin komt ook de warmte die afkomstig is van eventuele zonnecollectoren, een traditionele verwarmingsketel of een warmtepomp. De opgeslagen energie kan op een later moment worden benut voor ruimteverwarming of voor de verwarming van tapwater. De vernuftige BHZ-warmtecentrale - een systeem van pompen, kleppen, warmtewisselaars en sensoren - zorgt ervoor dat een hernieuwbare energiebron altijd de voorkeur heeft. De warmteverdeling is bij een aantal modellen variabel en kan individueel geregeld worden.

Vermogens: van 10,5 tot 65 kW per stookbeurt
Richtprijzen: vanaf 4.500 euro, btw exclusiefBrunner op Bis : hal 6, stand 686Bron: Brunner Datum: 10-09-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 11°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners