Meer uitzendkrachten voor de Bouwsector

Meer uitzendkrachten voor de Bouwsector

  

De bouwsector maakte in 2011 gebruik van 9.929 uitzendkrachten. Dat zijn er 39% meer dan in 2010. Het aantal uitzendkrachten in de bouw is sinds 2002 elk jaar gestegen. De toename bedroeg gemiddeld 20,7% per jaar.

Meer uitzendarbeid in de Bouwsector

Uitzendarbeid was tot eind 2001 formeel verboden voor bouwvakkers. Daarna hebben de sociale partners vastgelegd in welke gevallen en onder welke voorwaarden een bouwonderneming een beroep kan doen op uitzendkrachten. Zo kunnen bijvoorbeeld enkel uitzendbureaus met een specifieke erkenning bouwvakkers ter beschikking stellen.

Het zijn vooral de kleine bouwbedrijven die een beroep doen op uitzendkrachten. 78% van de bedrijven met minder dan 20 werknemers doet een beroep op uitzendarbeid. 53% van de uitzendkrachten in de bouw is jonger dan 30 jaar.


Meer uitzendarbeid in de Bouwsector

Het gemiddeld aantal dagen gepresteerd door een uitzendarbeider bedraagt ongeveer 50 dagen per jaar. Alhoewel in stijgende lijn, vertegenwoordigt het aantal dagen gepresteerd door uitzendkrachten slechts een fractie (1,4% in 2011) van het totaal aantal gepresteerde dagen in de bouw.

Van de 100 arbeiders die voor de eerste keer in de bouw terecht komen als uitzendkracht zijn er 44 die daarna een vaste job als arbeider binnen de sector hebben. De bouw is overigens permanent op zoek naar geschoolde arbeidskrachten. Er zijn in België elk jaar 20.000 werkaanbiedingen voor bouwvakarbeiders in te vullen.Bron: Confederatie Bouw en Federgon Datum: 12-07-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 21°C

Max. 20°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners