Bouw benadrukt innovatie tijdens Open Wervendag

Bouw maakt tijdens Open Wervendag duidelijk dat sector intens digitaliseert en bondgenoot in klimaatstrijd is

    

Op zondag 19 mei vindt de dertiende editie van de Open Wervendag, een initiatief van de Confederatie Bouw. Het is in de eerste plaats het moment om de diversiteit aan werven in de verf te zetten. “De bouw is bovendien een sector in volle verandering, onder meer door de stevig oprukkende digitalisering en de klemtoon die bouwbedrijven meer dan ooit leggen op energie- en milieuvriendelijke oplossingen”, licht Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, toe.

De bouw is totaal niet meer te vergelijken met de bouw van 10 jaar geleden, maar tegenwoordig sterk aan het digitaliseren. BIM (Building Information Modelling, een methode om gemakkelijk gegevens tussen de verschillende bouwpartners te delen door gebruik te maken van 3D digitale bouwmodellen), artificiële intelligentie, 3D printing, modulair bouwen en drones zullen weldra even courant zijn als bakstenen en beton.
Dergelijke evolutie zorgt natuurlijk ook voor nieuwe profielen en nieuwe beroepen in de sector: virtual reality-specialist, app-designer, technicus domotica-installaties, drone-piloot … De lijst is lang, maar hét typevoorbeeld wordt geleverd door BIM, met functies als BIM-manager, BIM-coördinator en BIM-modelleur. Tijdens deze Open Wervendag wil de Confederatie Bouw jongeren en minder jongeren duidelijk aantonen dat een pak werk op en buiten de werf nu digitaal verloopt.

Daarnaast wordt ook de klemtoon gelegd op de prominente rol die de bouw speelt in de klimaatstrijd. Gebouwen en woningen zijn nu immers goed voor 40% van de CO2-uitstoot. “Onze boodschap aan de vele jongeren die al dan niet actief bekommerd zijn om ons klimaat is duidelijk: kom in de bouw werken en zorg ervoor dat we de schadelijke uitstoot met een pak verminderen.
Meer dan ooit is de bouw oplossingsgericht, maar we kunnen het niet alleen realiseren. Het beleid moet de komende jaren meer dan ooit heel ambitieus zijn en werken met lange termijndoelstellingen om uitdagingen, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en het klimaat, aan te pakken”, weet gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.
 
Tijdens de dertiende editie van de Open Wervendag staan uiteraard ook de ruim 135 werven in alle provincies van dit land centraal. Meer dan ooit toont de bouwsector haar enorme veelzijdigheid tijdens deze dag.
Van grootschalige infrastructuurprojecten, zoals de werken aan de Oosterweel, de aanleg van een fietsostrade, de bouw van een reuzewaterbassin, tot de bouw van duurzame, energieneutrale of -positieve woningen, scholen, hogescholen, universiteiten, zwembaden, ziekenhuizen en nog veel meer.

Een overzicht van alle deelnemende werven is te vinden op https://openwervendag.be/werven.

Bron: Open Wervendag Datum: 10-05-2019

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners