Renovatieturbo van Vlaamse regering

Bouw- en installatiesector zetten schouders onder renovatieturbo van Vlaamse regering

    

Gisteren hebben de Vlaamse ministers van Energie en Wonen, Zuhal Demir en Matthias Diependaele, hun plan voorgesteld om de volgende jaren energetische renovaties en hernieuwbare energie aanzienlijk aan te moedigen in Vlaanderen. Zij versterken het premiestelsel, de renteloze energielening en ontzorgen de huishoudens met 1 loket dat adviseert en de premie-aanvragen stroomlijnt. De lage en middeninkomens krijgen een stevige duw in de rug om de energie-efficiëntie van hun woning te bevorderen. Dat biedt duurzame bescherming tegen de oplopende prijzen in deze energiecrisis. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en Techlink ondersteunen ten volle deze renovatieturbo. Zij zullen de bouwprofessionals en installateurs optimaal activeren om de nodige renovatie- en energiewerken tijdig uit te voeren.

1 loket, 1 premiestelsel, 1 energielening

Vanaf 1 oktober dit jaar kan je premie-aanvragen indienen bij ‘Mijn Verbouwpremie’. Een nieuw digitaal loket waar je alle steunmaatregelen rond wonen en energie terugvindt, alsook gericht advies en met de ambitie om aanvragen efficiënt af te handelen.

Wie de afgelopen maanden heeft geïnvesteerd en nog geen premies heeft aangevraagd of wie nu investeert in een energetische renovatie kan de facturen bijhouden en vanaf oktober indienen bij ‘Mijn Verbouwpremie’. Zo kan je genieten van de nieuwe verhoogde premies. In het nieuwe stelstel kunnen de lage inkomens tot 50% van de renovatiekosten terugkrijgen geplafonneerd tot 25.000 euro. De middeninkomens kunnen tot 35% van de renovatiekosten terugkrijgen (i.p.v. 25% nu) geplafonneerd tot 17.500 euro.

Ook lanceert de Vlaamse regering ‘Mijn Verbouwlening’. Het gaat om een uitbreiding van de huidige 0%-energielening. Het bedrag dat huishoudens kunnen ontlenen wordt opgetrokken tot 50.000 euro en de looptijd tot 25 jaar. Daarnaast kan de maandelijkse leenlast beperkt blijven dankzij de terugverdieneffecten van energetische werken zoals bijv. isolatie, nieuwe verwarmingsinstallatie en PV-panelen, die de energiefactuur van huishoudens helpen verlagen.

“Met dit versterkt en vereenvoudigd premiestelsel kunnen we de komende jaren de verhoopte renovatiegolf vlot trekken. Nu is het ook zaak om met dit structureel pakket de beschikbare capaciteit aan bouwprofessionals en installateurs te stroomlijnen en te activeren. In goed overleg met de bevoegde instanties kunnen we een kader ontwikkelen dat ook de aannemers wegwijs maakt. Het bundelen van de energiewerken op lokaal niveau kan helpen om de beschikbare capaciteit optimaal en efficiënt in te zetten.”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.


Focus op hernieuwbare energie in woningen

Voorts voorziet de Vlaamse regering hogere premies voor de installatie van warmtepompen. Voor een elektrische lucht-water warmtepomp kan je tot 3.000 euro terugkrijgen. Bij een hybride lucht-water warmtepomp of hybride lucht-water warmtepompinstallatie gaat het om 2.000 euro. De installatie van dergelijke hybride warmtepomp of -installatie biedt heel wat voordelen bij een renovatie. Bij een hybride warmtepompinstallatie wordt bijv. een bestaande gasketel gecombineerd met een elektrische lucht-water warmtepomp. Niet alleen kan dit worden toegepast met de huidige verwarmingsinstallatie vaak bestaande uit radiatoren. Zeker in combinatie met de installatie van PV-panelen drukt dit de gasfactuur en stijgen de terugverdieneffecten aanzienlijk. Zulke korte termijn investeringen zijn niet alleen goed voor de portefeuille, maar ook de klimaatwinst is enorm.

“Met dit pakket aan maatregelen kunnen we de verduurzaming van de energiemix in een stroomversnelling brengen. Daarbij is het van belang om op korte termijn in te zetten op o.a. hybride warmtepompen, bi-energetische warmtepompinstallaties en PV-panelen. De toekomstgerichte keuze voor hernieuwbare energie is gebaat bij een kader dat groene elektrificatie voordeliger maakt dan fossiele alternatieven”, aldus Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink.

Bron: VCB Datum: 11-03-2022

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 24°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners