BelPV, de nieuwe sectorfederatie voor fotovoltaïsc

BelPV, de nieuwe sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie

18 maart hebben 20 zonne-energiebedrijven BelPV opgericht, de nieuwe sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. De nieuwe federatie is het resultaat van een fusie tussen de PV-sectie van de beroepsfederatie Belsolar en het PV-platform van ODE-Vlaanderen.

BelPV, de nieuwe sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie

18 maart hebben 20 zonne-energiebedrijven BelPV opgericht, de nieuwe sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. De nieuwe federatie is het resultaat van een fusie tussen de PV-sectie van de beroepsfederatie Belsolar en het PV-platform van ODE-Vlaanderen.

BelPV - sectorfederatie

Alle grote leveranciers in Vlaanderen en een hele lijst installateurs hebben de nieuwe federatie opgericht. Ook de producent van zonnecellen Photovoltech is stichtend lid. Naast de stichtende leden waren er ook 30 bedrijven als waarnemer aanwezig. In totaal telt BelPV nu al 32 leden-bedrijven. Het bekende onderzoekscentrum Imec in Heverlee was gastheer voor de stichting van BelPV.

PV in België: een zonnige toekomst
De markt van fotovoltaïsche zonne-energie groeit spectaculair. In Vlaanderen kwam er alleen al in 2007 bijna 11 000 kWp bij, zowel op daken van woningen als van bedrijven.
Het Waals gewest startte in januari 2008 het ambitieuze steunprogramma SolWatt op, met investeringssubsidies en kWh-vergoedingen voor zonnestroom. En ook het Brussels Hoofdstedelijk gewest steunt PV met soortgelijke maatregelen.

Het succes van de Belgische PV-markt heeft bovendien geleid tot de oprichting van een groot aantal nieuwe PV-bedrijven, met groeiende werkgelegenheid in deze sector. Voor 2008 verwacht de sector een nieuw record van minstens 20 000 kWp in één jaar.

BelPV, de nieuwe sectorfederatie
De bestaande beroepsfederatie Belsolar en ODE-Vlaanderen hadden beide een PV-werkgroep. Bij Belsolar konden alleen leveranciers lid worden. Beide organisaties hebben nu hun krachten gebundeld in een nieuwe federatie met een nieuwe naam: BelPV.
Het gaat om een ruimere sectorfederatie waarvan heel de PV-sector lid kan worden: zowel leveranciers, verdelers, installateurs, fabrikanten als ook kenniscentra, elektriciteitsbedrijven en ngo's.
Belsolar vzw zal na de oprichting van BelPV haar activiteiten concentreren op thermische zonne-energie. ODE-Vlaanderen blijft de koepelorganisatie voor hernieuwbare energie, met een actieve werking bij de diverse platformen (Vlaamse Windenergieassociatie, Bio-energieplatform, Warmtepompenplatform, Werkgroep groene stroom). Ook BelPV is lid van de koepel en vertegenwoordigt de PV-bedrijven.

Het doel van BelPV
Het strategische doel van BelPV is de marktontwikkeling van fotovoltaïsche zonne-energie in België. Als concrete doelstellingen houdt dit in:

  • Het realiseren van een continue en stabiele marktgroei ondersteund door adequate en stabiele steunprogramma's;
  • Het wegwerken van technische en niet-technische belemmeringen voor de marktgroei.
  • Het ondersteunen, ontwikkelen en bewaken van een kwaliteitssysteem voor PV-systemen.
BelPV vertegenwoordigt de PV-sector ook in het nieuwe onafhankelijke kwaliteitscentrum Quest vzw, dat kwaliteitssystemen uitwerkt voor decentrale hernieuwbare energietechnieken.

Contact:
ODE-Vlaanderen vzw -Marktplein 7,3550 Heusden-Zolder - www.ode.be

Bron: Envirodesk
3/04/2008

Bron: Envirodesk Datum: 03-04-2008

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 19°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners