De ATTB, De Associatie voor de Thermische Technieken van België, maakt in deze periode de balans op van het afgelopen jaar, en onthult de trends in de verwarmingssector. In 2011 blijft de verwarmingssector relatief stabiel, zonder bijzondere groei. Wél een opvallend element: de verkoop van warmtepompen stijgt met 80%.
Stookolie daarentegen verliest 5% en thermische zonnepanelen (voor warmwaterproductie) treden beetje bij beetje uit de schaduw van de fotovoltaïsche zonnepanelen (voor elektriciteitsproductie).
Negatief is dan weer het opheffen van de fiscale stimulansen die particulieren ertoe aanzetten om hun oude verwarmingstoestel te vervangen. Dit zal niet zonder effect blijven op de verwarmingsmarkt, en de ATTB betreurt deze maatregel dan ook ten zeerste.
Sinds een tiental jaar moedigt de federale overheid de burgers met allerhande acties aan om energie te besparen. De burger bewust maken van de noodzaak om bijvoorbeeld daken en muren te isoleren of de verwarmingsketel of ramen te vervangen, is een proces dat veel tijd vergt. Door de een aantal belangrijke fiscale stimulansen te schrappen, draait de regering deze langzame mentaliteitsverandering terug.
Het vervangen van een verwarmingsketel is één van de meest efficiënte middelen waarover burgers beschikken om hun energieverbruik fors te doen dalen zonder al te grote wijzigingen aan hun huis te moeten aanbrengen. De fiscale stimulansen maakten deze aanpassingen voor velen een haalbare investering. Bovendien waren ze gericht op efficiëntere hoogrendementsketels. Deze investering verzekerde een beduidende en onmiddellijke energiebesparing tot zelfs 40% en kon tijdens de levensduur van de verwarmingsinstallatie minimum twee maal worden terugverdiend.
In België zijn de meeste verwarmingsinstallaties sterk verouderd, waardoor de fiscale stimulansen voor verwarmingsketels op stookolie meer dan noodzakelijk zijn. In ons land werden meer dan 400.000 verwarmingsketels in de jaren 1970 geïnstalleerd. Vandaag vertegenwoordigt verwarming ongeveer 75% van het energieverbruik van gebouwen ofwel 23,4% van het totale energieverbruik, een niet verwaarloosbaar aspect in het kader van de strategie ‘Europa 20/20/20’ (20% energierendement, 20% duurzame energie en 20% vermindering van het broeikaseffect).
De ATTB doeteen oproep aan de Gewesten en de installateurs
In dit opzicht lanceert de ATTB een oproep aan de Gewesten en aan de installateurs. Aangezien energie nu een gewestelijke bevoegdheid is, moeten de Gewesten hun verantwoordelijkheden opnemen en de mogelijkheid aangrijpen om hun ambitie op dat vlak waar te maken.
De installateurs spelen ook een cruciale rol. België telt honderdduizenden gebouwen die makkelijk hun energieverbruik zouden kunnen verminderen. Er is hier een cruciale rol weggelegd voor de installateur. Vandaag is het een uitdaging voor hen om de eindverbruikers te overtuigen zich in te zetten om het energieverbruik en de CO2-uitstoot in hun woning te doen dalen.
Over de ATTB
Als beroepsvereniging profileert de ATTB zich als informatie- en vertegenwoordigingsplatform voor haar sector bij de overheden en de bouwsector in het algemeen. In 2010 telde de vereniging 1900 medewerkers voor een omzet van 730 miljoen euro van de effectieve leden in 2010. De ATTB vertegenwoordigt in België 95% van de sector van verwarmingsketels, 85% van branders, 40% van geothermische warmtepompen en 90% van zonnepanelen.