Arkana pleit voor Ventilatie

Arkana pleit voor Ventilatie

   

Begin augustus 2011 werd in de Vlaamse pers een artikel gepubliceerd dat problemen met ventilatie in Nederland bespreekt.

In mei werd er in Nederland een rapport afgewerkt waaruit blijkt dat er in Nederland problemen zijn met de werking en het gebruik van ventilatiesyteem C (mechanische afvoer van lucht in de badkamer en keuken) en ventilatiesysteem D (mechanische aanvoer van gefilterde lucht en afvoer). Het onderzoek liep in 299 Nederlandse eengezinswoningen.

Uit het rapport van begin mei blijkt de situatie in Nederland in sommige wijken inderdaad zorgwekkend. Dit heeft veel te maken met de aanpak van bepaalde Nederlandse bouw- en installatiebedrijven. In Nederland worden volledige wijken door één ontwikkelaar gebouwd. Levert dat bedrijf slecht werk dan zijn honderden woningen getroffen.

In Nederland zijn nog bijna geen passieve woningen gebouwd. Het onderzoek gaat niet over passieve maar over gewone woningen. In het Vlaamse artikel wordt door Nederlandse experts zonder kennis over de bouwpraktijk in Vlaanderen gemakshalve gesuggereerd dat Vlaanderen gelijkaardige toestanden te wachten staan en wordt de indruk gewekt dat het gaat over passieve woningen. Niet dus.


Arkana Ventilatie - Beurs passive house tour en taxis brussel

Willen we kijken naar het resultaat van ventilatie in passieve woningen dan kijken we naar landen waar er passieve woningen in gebruik zijn. Duitsland en Oostenrijk zijn het praktijkvoorbeeld. In Duitsland staan er 13000 passieve woningen met ventilatiesysteem D voorzien van warmterecuperatie. Onderzoek daar geeft zeer goede resultaten op gebied van gezondheid, energieverbruik en milieu impact. Zo toont onderzoek dat 50 procent van het fijn stof uit de buitenlucht wordt gefilterd voor het in de woning komt.
Vlaanderen scoort zoals u weet erg slecht wat betreft fijn stof in onze steden. Dit is te wijten aan uitstoot door autoverkeer, industrie en het gebruik van houtkachels. Ventilatiesysteem D voert de gebruikte binnenlucht af en zorgt voor verse gezuiverde lucht. Bovendien is het een energiebesparend systeem.

Vegen voor eigen deur
Onderzoek naar ventilatiesysteem D door het WTCB in ons land (onderzoeksproject Optivent) geeft zeer goede resultaten.

Passive House Beurs
Arkana nodigt u graag uit op de beurs Passive House in Tour & Taxis te Brussel (9, 10 en 11 september) om te komen luisteren naar de ervaringen van bewoners van passieve woningen en naar onze info sessies over de ventilatie in passieve woningen.
In haar opleidingen legt Passiefhuis Platform de nadruk op de goede bouwpraktijk bij nieuwbouw en renovatie.
Er zijn nog enkele vrijkaarten voor de beurs Passive House, eenvoudig aan te vragen via het invullen van dit contactformulier. Vergeet niet te vermelden welke dag u de beurs wenst te bezoeken, alsook uw adresgegevens voor het verzenden van de vrijkaart.Bron: Arkana Datum: 04-09-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 28°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners