Dure factuur voor archeologisch onderzoek

Dure factuur voor archeologisch onderzoek

  

Enkele inwoners van Ieper moeten tienduizenden euro's betalen voor een archeologisch onderzoek van hun bouwgrond. Elke stad of gemeente kan zo'n onderzoek verplichten, de kosten zijn voor rekening van de bouwheer. De bevoegde Vlaamse minister Geert Bourgeois (N-VA) werkt aan een steunfonds.

Kosten archeologisch onderzoek op bouwgrond

Normaal gezien komt een archeologisch onderzoek alleen voor bij grote bouwprojecten. Maar sommige gemeenten met een archeologisch waardevolle bodem, zoals Ieper, verplichten het onderzoek ook voor kleinere stukken grond. Volgens de stad Ieper is dat gerechtvaardigd, omdat het stadsarchief in de Eerste Wereldoorlog is vernietigd. "De enige bron over ons middeleeuws verleden waarover wij nog beschikken, is die in de bodem", aldus waarnemend burgemeester Frans Lignel (CD&V).

Nu wordt uitgegegaan van het principe dat wie de bodem verstoort ook de kosten voor het archeologische onderzoek voor zijn rekening moet nemen. Minister Bourgeois, onder meer bevoegd voor Onroerend Erfgoed, wil een steunfonds oprichten zodat burgers in de toekomst niet langer alleen moeten instaan voor de kosten van de opgravingen.

"De vastgoedsector is enthousiast over mijn plannen en als het decreet goedgekeurd is, komt er een solidariteitsfonds dat de kosten verdeelt", aldus Bourgeois (kleine foto). Wie nu moet betalen, is daar echter niet bij gebaat. "Daar geldt het bestaande decreet en ik kan helaas niets regelen met terugwerkende kracht", zegt de minister.Bron: Deredactie.be Datum: 14-08-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners