Appartementen aan de Willemskaai te Maasmechelen

393 appartementen en jachthaven geven nieuwe toekomst aan vroegere scheepswerf te Maasmechelen

  

De komende 8 à 10 jaar verrijzen er 393 appartementen aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart. Willemskaai wordt een project met drie woonbelevingen: je kan er wonen in het groen, aan het water of met zicht op de jachthaven. Omdat het aanbod varieert van 1-slaapkamerappartementen tot penthouses, spreekt het project verschillende doelgroepen aan. Blikvanger wordt de jachthaven voor pleziervaart, die de vroegere scheepswerf een nieuw leven geeft. Op 1 mei wordt het officiële startschot gegeven met een online event.

De keuze voor Maasmechelen is weloverwogen en past in de visie van initiatiefnemer Capstone Development Group, weet woordvoerder Patti Verdoodt: “Ten eerste is de locatie ongezien. Je vindt niet zo snel een oppervlakte van deze omvang aan het water. Bovendien ligt Maasmechelen op het drielandenpunt. Daarom is dit project aantrekkelijk voor mensen uit de regio zelf, maar evengoed voor Duitsers of Nederlanders aan de andere kant van de grens.”

Daarnaast wordt Willemskaai omgeven door attractiepolen. De toekomstige inwoners wonen hier in alle rust. Maar je kan wel proeven van de natuur in het naburige Nationaal Park Hoge Kempen. Shoppen in Maasmechelen Village, Fashion Point, M2 of het centrum van Maasmechelen. Of relaxen in een wellness à la Elaisa. Die combinatie van rust en beleving is zeldzaam: “Uit respect voor de omliggende natuur ontwikkelen we Willemskaai dan ook duurzaam. Zo bouwen we bijna energieneutraal (nvdr. het E-peil bedraagt maximaal 30, dat is 15% beter dan de huidige normen van vandaag), integreren we duurzame technieken en gaan we uit van het STOP-principe. Dat betekent dat we ‘stappen’ (wandelen) en ‘trappen’ (fietsen) stimuleren, en het ‘openbaar vervoer’ binnen handbereik ligt. De ‘personenwagen’ krijgt zeker een plaats in het project, maar we zijn vooral klaar voor de omschakeling naar elektrische wagens in de toekomst.”


“Dubbel positief effect op regio Maasmechelen”

Dat Maasmechelen in trek is als woonstad, ervaart ook burgemeester Raf Terwingen. Sinds 2017 stijgt het inwonersaantal van Maasmechelen gestaag: “Met het project Willemskaai zetten we een nieuwe stap in onze groei. Ik ben blij dat deze verlaten scheepswerf eindelijk een toekomst krijgt. Willemskaai heeft een dubbel positief effect op de regio. Enerzijds is er de positieve economische impact. Omdat dit project met bijna uitsluitend Limburgse partners gerealiseerd wordt, krijgt onze economie een duw in de rug (nvdr. betrokken partners zijn onder ander MaMu, Enerdo, Momenting en Geotec. Ook de afwerking en de verkoop gebeurt door regionale partijen).”

Anderzijds vult Willemskaai een lacune in het woonaanbod in: “Ons aanbod bestaat op dit moment voor amper 24% uit appartementen. Bovendien zijn 73% van de Maasmechelaars tussen 20 en 79 jaar, en dus mogelijk op zoek naar een woonst. Daarom ben ik blij dat het geen louter prestigeproject wordt, maar een toegankelijk woonconcept met mogelijkheden voor ieders budget.”

Om tegemoet te komen aan de woonnoden in de regio passen de ontwikkelaars namelijk het principe van ‘intergenerationeel wonen’ toe. Patti Verdoodt legt uit: “In ons project vind je 1-, 2- en 3-slaapkamerappartementen. Daarnaast telt Willemskaai ook enkele exclusieve penthouses. Kortom, zowel starters, gezinnen als actieve senioren vinden hier een thuis. Om het met een boutade te zeggen: het gaat van mensen die voor het eerst zelfstandig wonen tot mensen die zolang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen.”
Drie woonbelevingen

De filosofie achter Willemskaai is dus duidelijk. Maar hoe zal het project eruitzien? Wel, architectenteam MaMu creëerde drie types woonbelevingen, weet architect Jeroen Maesen: “Ten eerste is er Parkview. Deze vier bouwblokken - met telkens 4 lagen - liggen wat lager op het projectdomein, in een groene oase. Het zijn betaalbare appartementen in een less is more-stijl. Hun beige-grijze gevels vloeien mooi over in de privatieve groene omgeving, waar kinderen veilig kunnen spelen.”

In de zogenaamde Waterfront-appartementen woon je aan het water: “De patioterrassen bieden een panoramisch zicht op de Zuid-Willemsvaart. De dynamische witte gevels - met houtlook accent - geven deze appartementen een exclusieve uitstraling. De prijsklasse ligt hier dan ook iets hoger. Aanpalend vind je een privé-plein, met veel groen en speeltuigjes voor de kinderen.” Ten slotte zijn er de ruime, premium Dockside-appartementen. Zij liggen in de exclusiefste zone, met uitzicht op de jachthaven.


Jachthaven als aantrekkingspool

De ontwikkeling van Willemskaai verloopt in fases. In de eerste fase, die start begin 2022, gaat het om 67 Waterfront- en 54 Parkview-appartementen. In fase 2 krijgen de dokken een nieuw leven. En tegen eind 2030 wordt de volledige site opgeleverd.

Een exacte timing geven voor de jachthaven is vandaag voorbarig. Maar vermoedelijk worden de verloederde kades van de oude scheepswerf vanaf 2028 een nieuwe aantrekkingspool voor Maasmechelen: “Aan de kades van de jachthaven zal zich een gezellige dorpskern ontwikkelen, waar de bewoners terechtkunnen. Hier gaan we voor kwalitatieve, kleinschalige speciaalzaken die complementair zijn aan het aanbod van de overige handelaars in Maasmechelen. Uitschieter wordt de horecazaak aan het water, waar je kan eten en drinken met zicht op de vaart”, besluit Patti Verdoodt.

De lancering voor het grote publiek vindt plaats tijdens een online event op 1 mei. Deelnemen kan door in te schrijven op www.willemskaai.be. Er is plaats voor maximum 300 deelnemers. 

Bron: Willemskaai.be Datum: 25-04-2021

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 28°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners