De Energie Prestatie regelgeving - EPB Akoestiek

EPB - Regelgeving :: Akoestiek

EPB Akoestiek, de nieuwe norm vanaf 2007

In de loop van 2007 zal een sterk hervormde versie van de Belgische geluidsnorm geïntroduceerd worden. Deze zal aangepast worden aan de Europese richtlijn en aan het verwachtingspatroon dat we vandaag de dag aan lawaai en stilte stellen.


Geluidsgolf

De huidige, verouderde, versie van de akoestische norm dateert van 1977. Voor de jaren '70 hadden we hier echter geen nood aan, er was enkel sprake van lawaai in de buurt van fabrieken en het verkeerslawaai begon nog maar pas op te komen. Bovendien werd er nog met zware bakstenen constructies gebouwd met wanden van soms meer dan 30 cm dik, en die weerden een belangrijk deel van het lawaai.

Met de energiecrisis van 1973 keerde het tij. Aandacht omtrent thermische isolatie won terrein om de kostelijke energie binnen de vier muren te houden. Bij deze besparingsbeweging kwamen onder meer de snelbouwsteen, cellenbeton en dubbel glas om de hoek kijken. Ook andere bouwtechnieken zoals houtskeletbouw en metaalskeletbouw deden hun intrede. Deze innovaties waren een zegen op thermisch vlak, maar tegelijkertijd nefast voor de akoestische eigenschappen van onze woningen en gebouwen.


Schema van het menselijke gehoor

Doel EPB : Meer akoestisch comfort

De stilte rond de epb geluidsnorm duurde zeer lang alhoewel onze omgeving almaar luidruchtiger werd.
De crisis rond het vliegtuiglawaai begin jaren 2000 en het toenemend aantal rechtszaken omtrent geluidshinder waren een directe aanleiding om de norm aan te passen aan de noden van onze tijd.


EPB in de Akoestiek van een Gebouw

Grote uitdaging hierbij is het feit dat iedereen een ander verwachtingspatroon heeft omtrent lawaai en stilte. Des te hoger de verwachtingen, des te moeilijker om eraan te voldoen. Zeker bij een materie als geluidsgolven die ontstaan als trilling. Deze trillingen worden doorgegeven via het plafond en de vloer, maar ook via de wanden. Vanaf een geluidsniveau van 52 dB wordt het moeilijker, en dus ook duurder, om de trillingsoverdracht tegen te gaan.



Decibelmeter
Geluidsgolven


Omdat niet iedereen zulke hoge eisen stelt, werd een norm op 2 sporen ontwikkeld. De epb geluidsnorm zal enerzijds een 'normaal comfort' en anderzijds een 'verhoogd comfort' voorschrijven. In de appreciatie van normaal en verhoogd wordt uitgegaan van een 'normaal burenlawaai'. Dit is vastgelegd op een gewogen geluidsniveau < 80 dB. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de bewoners tevreden is met een basiscomfort, een hoogwaardig comfort zou 90% tevredenstellen, maar dat kost natuurlijk meer.

Opvolging EPB Akoestiek

Laatjebouwen.be zullen regelmatig artikels rond deze nog redelijk nieuwe geluidsnorm gebracht worden om je bewust de maken van de diverse mogelijkheden die nu al door de betere bouwmaterialenproducenten worden aangeboden om de geluidshinder in de woning en gebouwen binnen de perken te houden.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 24°C

Max. 21°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners