De Energie Prestatie regelgeving tijdens het Bouwproces

EPB Regelgeving tijdens het Bouwproces

EPB Bouwproces: Van ontwerpfase tot afwerking

Het bouwproces in vier fases en hun gevolg op de epb procedure en normen


De epb tijdens het bouwproces - Ventilatiesysteem

:: Fase 1: Het ontwerp ::
Energiezuinig bouwen start vanaf de eerste schets van de architect. Belangrijk dus om tijdens deze fase al rekening te houden met enkele basiseisen m.b.t. het E-Peil.
Architecten zijn over de epb energieprestatieregelgeving ingelicht door de overheid o.a. door een specifiek opleidingspakket en met speciale software zodat deze kan berekenen of het ontwerp zal voldoen aan de energieprestatie regelgeving.
De architect dient de gekozen maatregelen en materialen in de documenten (& plannen) van het bouwaanvraagdossier te integreren, alsook in de lastenboeken.

:: Fase 2: De start ::
Acht dagen voor de start van de werkzaamheden dient u een 'epb verslaggever' aan te stellen, want U bent als bouwer de 'aangifteplichtige voor de energie prestatie regelgeving'. Deze functie kan zowel de ontwerpende architect als door een ingenieur waargenomen worden.
Door middel van een elektonische startverklaring, deelt de verslaggever de startdatum en de gegevens over het bouwproject e.d. mee aan het Vlaams Energieagentschap (- VEA -).
Vervolgens ontvangt de verslaggever een exemplaar van de startverklaring, dat door de aangifteplichtige, architect en verslaggever dient ondertekend te worden.

:: Fase 3: EPB tijdens de uitvoering ::
Tijdens de uitvoering der werken houdt de epb verslaggever nauwkeurig alle zaken bij die de energieprestatie en het binnenklimaat van het gebouw beïnvloeden.
In deze fase mogen bepaalde materialen en/of installaties gewijzigd worden, indien de Architect hier niet mee akkoord is dient hij dit aan de verslaggever te melden.

:: Fase 4: Ingebruikname van de woning ::
Uiterlijk zes maanden na de uitvoering der werken en na ingebruikname van de woning, moet de aangifte plichtige aantonen dat de woning voldoet aan de epb regelgeving.
De epb verslaggever berekend de EPB-aangifte, met specifieke software, op basis van de gedane vaststellingen, de lastenboeken, e.d. Samen met de EPB-aangifte levert de verslaggever ook het verplichte energieprestatiecertificaat af.
De verslaggever dient de EPB-aangifte elektronisch bij het Vlaams Energieagentschap (- VEA -) in, als bewijs dat de woning aan de energieprestatieregelgeving voldoet.

Wat als U een woning koopt van een bouwfirma of promotor

Je kan een woning kopen in volgende omstandigheden

- Op 'plan', dus volgens 'De Wet Breyne' en dus nog te bouwen (met of zonder vergunning)
- Een in aanbouw zijnd of volledig gebouwd pand, EPB-aangifte is nog niet ingediend

De aanvraag van de vergunning van stedenbouw wordt - of is opgemaakt op naam van de bouwfirma, die het volledige bouwaanvraag-dossier ondertekent.

Bij de aankoop wordt U als koper, eveneens ook houder van de stedenbouwkundige vergunning. De energieprestatieregelgeving bepaalt echter dat de bouwheer-promotor of bouwfirma aangifte-plichtige blijft van het gebouw.
De bouwfirma blijft dus als enige verantwoordelijk dat het op te trekken gebouw zal voldoen aan de EPB-eisen. De verslaggever wordt dus aangesteld door de bouwfirma en deze zorgt ervoor dat de EPB-aangifte wordt ingediend, dit uiterlijk zes maanden na ingebruikname van de woning.

:: Uitzondering ::

Indien U de afwerking zelf zal uitvoeren, bvb. na het winddicht maken van de woning kan de bouwfirma de aangifteplicht wel overdragen aan u, mits aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

- De bouwfirma dient de nodige gegevens te bezorgen (lastenboek, facturen ...) zodat de EPB-aangifte opgesteld kan worden.
- Tussentijds verslag wordt bij de koopakte gevoegd:


  • Opmaak door de bouwfirma en ondertekend en door de bouwfirma, de epb verslaggever en uzelf
  • Verslag bevat alle uitgevoerde maatregelen en nog uit te voeren maatregelen om de EPB-eisen te behalen en vermelding van wie met de uitvoering en verantwoording hiervoor wordt belast.
  • Vermelding dat EPB aangifteplicht wordt overgedragen


U kan dus ook kiezen verder te gaan met dezelfde verslaggever of een nieuwe aan te stellen. Wel dient U ervoor te zorgen dat de EPB aangifte wordt ingediend uiterlijk zes maanden na ingebruikname van de woning.

Wat als U een woning bouwt in algemene aanneming

Stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd op uw persoonlijke naam en de het gebouw wordt opgetrokken door een algemene aannemer. Voor de energieprestatieregelgeving bent u dus ook de aangifteplichtige belast met de verantwoordelijk dat de woning voldoet aan de gestelde EPB eisen.

De architect zal u echter hierin kunnen bijstaan maar de verslaggever moet U zelf aanstellen en ook ervoor zorgen dat uiterlijk zes maanden na de ingebruikname van de woning de EPB aangifte wordt ingediend.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 20°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners