Soorten Lampen

Soorten Lampen

De gloeilamp, een uitvinding van Thomas Edison, is geen lang leven meer beschoren. Mede omdat de Europese Unie een verbod op gloeilampen heeft uitgevaardigd ingaande vanaf 1 september 2012. De toekomst is weggelegd voor de LED verlichting maar voor het algemeen gebruik moet er toch nog een hele weg afgelegd worden.



Verlichting Delta Light
Foto: Delta Light

Het gebruik van de TL-lampen en spaarlampen is de laatste jaren sterk toegenomen, vooral door hun energiesparende karakter. Binnen het gamma spaarlampen en TL-lampen zijn ondertussen ook zoveel verschillende types ontwikkeld, dat voor de meeste toepassingen een toestel met deze lampen kan worden uitgerust.

Soorten Lampen:

Gloeilampen
De gloeilamp is de oudste en best gekende lampensoort. Een weerstandsdraad uit Wolfram wordt door elektriciteit verhit tot deze gloeit, maar deze heeft echter een grotere warmteproductie dan de lichtproductie. Van de hoeveelheid energie die je erin stopt ligt het rendement van de 'gewone' gloeilamp ligt tussen 5 en 10%, d.w.z. bij een 100 W lamp, wordt slechts 5 tot maximaal 10 watt omgezet in zichtbaar licht.
De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbare warmte en dan vooral stralingswarmte (infrarood licht). Gloeilampen blijven interessant op plaatsen waar het licht niet lang dient te branden, toiletten, dressings, ...
Gloeilampen met een mat glas worden gebruikt wanneer de lamp zichtbaar blijft, ze geven een beter verspreid divergerend en minder verblindend licht



Foto: Laatjebouwen.be

Halogeenlampen
Zijn eigenlijk een verbeterde versie van de gloeilamp en hebben een langere levensduur dan gloeilampen. Halogeenlampen hebben een compacte vorm en uitstekende kleurweergave. Let er bij het inbouwen van halogeenspots op dat ze hun warmte kwijt kunnen wat door oververhitting gaan ze vaker stuk.
Halogeenlampen produceren ook UV-stralen, let bij je keuze dan ook op de armaturen of deze voorzien zijn van een UV-beschermglas om verkleuringen van voorwerpen die door de halogeenlam verlicht worden te voorkomen.



Verlichting
Foto: Delta Light
Verlichting
Foto: Delta Light

Fluorescentielampen (TL-lampen)
TL-lampen bestaan uit een buis met daarin een fluorescerend poeder met gas. De starter en de ballast zorgen bij het aansteken voor een hoge spanning waardoor het gas geleidend wordt. Het fluorescerend poeder zet de straling die hieruit voortkomt om in licht.
TL-lampen zijn geschikt voor alle ruimten en geven een zacht en diffuus licht dat de mogelijkheid biedt om met een warmwit licht te werken. Door het steeds verkleinen van TL-lampen maakt dat ze nu ook in leefruimten gebruikt kunnen worden.
De nieuwste generatie TL-lampen werkt enkel met elektronische ballasten, wat onder andere dimmen mogelijk maakt, en halen de hoogste rendementen.



TL Verlichting
Foto: Laatjebouwen.be

Spaarlampen
Spaarlampen werken volgens hetzelfde principe als fluorescentielampen en zijn ideaal voor plaatsen waar je een lange tijd licht nodig hebt (keuken, zithoek,...).
Spaarlampen zijn duurder in aankoop, maar gaan tot 10 maal langer mee dan gewone gloeilampen.

LED's
LED's, de afkorting voor Light Emitting Diodes, zijn een relatief nieuw verlichtingstype en beloven de toekomst van de verlichting te worden door hun hoge energie-efficiëntie.
LED verlichting wordt momenteel op twee manieren toegepast, als oriëntatieverlichting (aan trappen, in de nachthal, vloerverlichting) en om speciale lichteffecten te bekomen. LED’s hebben zowel binnen als buitentoepassingen (power-led’s).
LED verlichting heeft naast een laag energieverbruik en een lange levensduur (tot 100 000 uren).



Vloerverlichting
Foto: Gavra - Mosa
Vloerverlichting
Foto: Gavra - Mosa





In samenwerking met - Lees meer over Verlichting



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 24°C

Max. 21°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners