Massief Parket

Massief Parket

Massief parket is de duurste, maar wel de degelijkste soort. Parket is een houten plankenvloer die één voor één volgens een bepaald patroon op de ondervloer geplaatst worden.



Massief Parket
Foto: Nordex

Soorten massief parket

Plankenvloeren
Plankenvloeren zijn massieve planken, meestal zo’n 20mm dik. Deze worden meestal direct verlijmd op de chape of ze worden onzichtbaar genageld op een onderparket. Er is een keuze tussen planken van gelijke of wisselende breedtes. Planken met wisselende breedte zijn het goedkoopst.



Massief Parket
Foto: Nordex
Massief Parket
Foto: Nordex

Strokenparket
Strokenparket zijn dunnere planken van 10 tot 22mm dik. De planken van strokenparket zijn ook minder breed dan plankenvloeren en strokenparket wordt meestal verlijmd op een onderparket (een goedkope mozaïekparket of OSB-platen). Zoals bij plankenvloer is er bij strokenparket keuze tussen planken van gelijke of wisselende breedte.

Kasteelplanken
Plankenvloer die uit extra brede planken bestaat noemt men ook kasteelplanken.

Tapijtparket of Lamparket
Is een parket met stroken zonder tand en groef die meestal rechtstreeks verlijmd worden op de ondervloer. Bij grote oppervlaktes worden ze gelijmd en genageld op een onderparket.

Kops parket
Kops parket is samengesteld uit houten lamellen waarvan vezelrichting dwars ligt, dus niet horizontaal maar verticaal. De lamellen worden samengehouden door een net aan de achterzijde dat gelijmd wordt op de ondergrond. Door de dwarse vezelrichting bekomt men een zeer hoge slijtvastheid en dus is kops parket interessant voor druk belopen ruimtes.

Mozaïekparket
Mozaïekparket is opgebouwd uit lammellen van 6 à 10 mm breedte die volgens bepaald patroon (visgraat, dambord, vlechtmotief, …) samengevoegd worden. Een populair motief is het dambord, maar daarnaast zijn er ook de visgraat, de Engelse vorm, het vlechtmotief, ... Mozaïekpanelen worden verlijmd op de ondervloer en vervolgens geschuurd en afgewerkt.

Houtsoorten

Eik en beuk zijn in België veruit het populairst, daarnaast zijn er de populaire inlandse houtsoorten: esdoorn, beuk, kastanje, es, ...
Zachte houtsoorten zoals vurenhout en den zijn enkel bruikbaar voor slaapkamers.



Massief Parket
Foto: Nordex
Massief Parket
Foto: Nordex

De kwaliteit van de houtsoort kan tegenwoordig sterk verbeterd worden mits een thermische behandeling van het hout. Hierbij worden de harsen verbrand waardoor het hout geen voedingsbodems meer bevat voor bacteriën waardoor het risico van houtaantasting wegvalt. Maar het thermisch behandelen geeft vooral een visueel fraai effect. Zo kan men aan een inlandse houtsoort eigenschappen geven die voordien enkel konden worden teruggevonden bij tropische houtsoorten.

Tropische houtsoorten zoals afzelia, paddoeck en merbau geraken ook stilaan in trek.

Er is een eerste en tweede keuze parket, een eerste keuze bevat minder kwasten, spinthout en andere onvolkomenheden. Naast eerste keuze onderscheidt men een tweede keuze (biskwaliteit) en verder rustiek a, rustiek b, rustiek c.

Verouderd parket en recuperatieparket

In moderne en klassieke interieurs wordt steeds vaker gekozen voor oude recuperatie parketvloeren of nieuwe parketvloeren die door middel van een verouderingsprocédé er oud uitziend zijn gemaakt.

Recuperatie parketvloeren zijn te verkrijgen bij handelaars in recuperatiematerialen. Deze worden gerecupereerd uit oude kastelen en andere oude gebouwen.

Verouderd parket wordt verkregen door nieuwe planken fabrieksmatig te verouderen en te verkleuren. Bij verouderd parket is het verschil met recuperatieparket meestal nauwelijks zichtbaar.

Recuperatie-parket en verouderde parketvloeren worden op dezelfde manier geplaatst als gewone parketvloeren.

Mogelijke afwerkingen van parket

Legklaar parket vergt eigenlijk geen onderhoud bij plaatsing want het heeft een intensieve bescherming gekregen bij de fabrikant. Verder moet men een- of tweemaal per jaar de vloer behandelen met een polish voor gelamelleerd parket.

Massieve parketvloeren kan je:
Boenen en dit geeft een mooi resultaat maar is zeer arbeidsintensief. Verder onderhoud gebeurd jaarlijks (en dikwijls meermaals) met een huishoudelijke boenmachine. Enkel opletten dat de boenlaag er niet te dik opgesmeerd wordt, anders wordt stof en voetstappen zichtbaar.
Plastificeren door middel van plastificeerproducten. Deze zijn vergelijkbaar met vernis, maar meer elastisch en minder onderhevig aan slijtage. Na een jaar of 10 moet de plastificeerlaag vernieuwd worden en dit gebeurd door de oude laag eraf te schuren, een laag poriënvuller aan te brengen, opnieuw lichtjes schuren dan enkele nieuwe plastificeerlagen aanbrengen.



Logo Nordex

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 24°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners