Laminaat en Laminaatparket

Laminaat - Laminaatparket

Laminaatvloeren worden in de volksmond ook wel eens laminaatparket genoemd. Maar laminaat is eigenlijk een totaal ander vloertype. Laminaat is ook een samengestelde vloer zoals fineerparket en gelamelleerd parket, maar ditmaal is zowel de drager als de toplaag uit kunststof.



Laminaatvloer

Laminaat is zeer onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vlekken en beschadigingen. Daarom wordt hij vaak in onder meer kinderkamers geplaatst. Laminaatvloer is meestal een imitatie (je kan het vergelijken met een foto die onder de afwerklaag zit) parketvloer, maar tegenwoordig zijn er verschillende designs en formaten beschikbaar waarmee je mooie effecten kan creëren, zelfs imitaties van een gepolierde betonvloer zijn visueel nauwelijks van een echte te onderscheiden. Door de sterke innovatie wordt laminaat zowel gevoelsmatig als visueel een alsmaar een betere imitatie van parket.

Kwaliteit

Goede laminaatvloeren mogen op druk belopen plaatsen gelegd worden, andere soorten zijn enkel geschikt voor de slaapkamer. Kies bij voorkeur laminaatvloeren van een bekend merk en ga na voor welke ruimtes de vloer gebruikt mag worden.

Classificatie en gebruik
Hoe lang gaat een laminaatvloer mee? Aan welke eisen moet uw laminaatvloer voldoen? Een en ander is natuurlijk afhankelijk van waar het laminaat komt te liggen. De Europese kwaliteitsstandaard EN 13329 geeft uitkomst. Kijk hiervoor op de verpakking.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen laminaat voor huishoudelijk en commercieel gebruik. Daarbij worden drie categorieën onderscheiden: laminaat dat geschikt is voor licht, gemiddeld dan wel intensief gebruik. De toegekende classificatie is afhankelijk van criteria zoals de slijt- en slagvastheid, kras- en vlekbestendigheid, lichtechtheid en het effect van stoelpoten en naaldhakken.

AC1 Klasse 21: licht gebruik (bijv. slaapkamer)
AC2 Klasse 22: normaal gebruik (bijv. woonkamer)
AC3 Klasse 23: intensief gebruik / licht commercieel gebruik
AC3 Klasse 31: intensief gebruik / licht commercieel gebruik
AC4 Klasse 32: zwaar gebruik / normaal commercieel gebruik
AC5 Klasse 33: zeer zwaar gebruik / intensief commercieel gebruik

De goede merken bieden ook een onderhoudsproducten-gamma om de laminaatvloeren in optimale staat te houden.

Plaatsing

Bij een traditionele plaatsing gebeurt de plaatsing zwevend op de ondervloer en de stroken worden met elkaar verbonden door middel van een met tand- en groefsysteem waar ze aan elkaar verlijmd worden door lijm in de groeven aan te brengen. Deze methode geraakt echter meer en meer uit gebruik door de invoering van het zeer handige kliklaminaat dat nu door zowat elke gerenommeerde producent verdeeld wordt.



Plaatsing Laminaat Vloer
Plaatsing Laminaat Vloer

Bij Plaatsing zonder lijm (Het Kliksysteem) worden de planken door middel van tand en groef in en uit elkaar geklikt, hetgeen ook uitbreken en herplaatsen mogelijk maakt (bvb. Bij verhuis). Door dit kliksysteem verloopt de plaatsing veel sneller en gemakkelijker en is het morsen met lijm verleden tijd. De vloer kan na plaatsing onmiddellijk belopen worden.



Plaatsing Laminaat Vloer
Plaatsing Laminaat Vloer

Laminaat versus echte parketvloeren

Voordelen
Laminaat is veel onderhoudsvriendelijker dan parket, boenen of vernissen op reguliere basis is niet meer nodig. Laminaatvloeren hebben een zeer hoge krasbestendigheid en hebben weinig te vrezen van naaldhakken, scherpe stoelpoten,... .
Laminaatvloeren zijn stukken goedkoper dan de meeste parketvloeren ook al omdat ze gemakkelijker zelf gelegd kunnen worden (zeker die met kliksysteem – zonder is bijna niet meer te krijgen). Laminaatvloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk, een wekelijkse beurt met een swiffer of vochtige doek is voldoende.

Nadelen
Laminaatvloeren voelt hard en minder aangenaam warm aan en zorgen voor meer lawaaihinder dan gewone parketvloeren (Op te vangen aangepaste akoestische ondervloer). Eens een laminaatvloer gekrast is kan je deze nog zeer moeilijk bijwerken.
En voor de echte parketliefhebbers, het blijft een ‘imitatie’ van parket en dus niet ‘the real thing’.

In de badkamer

Tot voor kort was dit een van de enige ruimtes waar je geen laminaat kon plaatsen maar daar is ondertussen ook al een mouw aan gepast. Door een rubber profiel tussen de laminaatplanken te plaatsen wordt deze waterdicht en dus ook geschikt voor natte ruimtes. Onder andere Quick Step heeft zo’n scheepsdekvloer (of scheepsvloer) in zijn gamma.



Laminaat vloer voor in de badkamer
Laminaat vloer voor in de badkamer


Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 26°C

Max. 22°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners