De Verschillende Keukenzones

De Verschillende Keukenzones

Om loopafstanden te beperken kan je de keuken opdelen in verschillende zones. Als je de keuken opdeelt in de vijf verschillende hoofdzones kan je het heen en weer lopen in de keuken to 25% beperken, en het maakt de keuken heel wat ergonomischer. Zo maar wat kasten en toestellen dwars door elkaar plaatsen is uit den boze om goed van de keuken gebruik te kunnen maken.

De vijf keukenzones

Voorraad zone
Hier berg je de voedingswaren op en ook alle goederen die nodig zijn bij het koken en bakken en dan aansluitend teruggezet moeten worden. Ook de gekoelde en ongekoelde levensmiddelen, de koelkast en de diepvriezer maken dus ook deel uit van deze zone.
In de voorraadzone zijn hoge kasten met binnenladen interessant en deze komen de gebruiksvriendelijkheid ten goede.

Opberg zone
Dit is de zone waar alle gebruiksartikels ondergebracht worden zoals keukenbenodigdheden, borden, kopjes, glazen, bestek, servies, … .
Dit is de zone die de grootste oppervlakte en afstand in de keuken beslaat. De opbergzone wordt best in een goede relatie met zone spoelen geplaatst worden, zeker als je de spullen na de afwas of uit de afwasmachine moet wegleggen in de kasten.

Spoelen & afval zone
Is de zone van de spoeltafel, de vaatwasser, de afvalemmers, … .
Deze zone wordt elke dag intensief gebruikt.
Wees zo creatief mogelijk om de bergruimte onder de spoelbak zo efficiënt mogelijk te benutten, er bestaan hier speciale laden voor.

Voorbereidingszone
Dit is het hart van de keuken, en van hieruit wordt meestal elke eerste pas gezet. Hier hoort het werkbestek, keukenapparaten (mixer, blender, weegschaal), enz. thuis. Ook geopende verpakkingen en veel gebruikte goederen worden in deze zone bewaard.
Deze zone bevindt zich normaal steeds tussen de spoelzone en het fornuis, ze moet zeker voldoende groot (een breedte van 90cm is een minimum) en goed verlicht zijn.

Koken & bakken zone
Dit is de zone met de kookplaten en dampkap, de oven(s), de lade met de potten en de pannen, … .
Deze zone is naast de voorbereidingszone het centrum van de keuken. Verder maken ook alle kook- en bakbenodigdheden, het kookbestek en de kookboeken deel uit van deze zone.

Rechtshandig of Linkshandig

De ideale keuken voor een rechtshandige is niet altijd de ideale keuken voor een linkshandige. Zo moet bijvoorbeeld de deur van de ijskast voor een linkshandige naar rechts opendraaien om met de linkerhand er de inhoud kunnen uit nemen.




In samenwerking met - Lees meer over De Keuken



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 18°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners