Ingemaakte kasten en Dressings

Ingemaakte kasten en Dressings

Schuifdeurkasten en ingemaakte kasten zijn een ruimtebesparend alternatief voor de traditionele kasten en beschikken bovendien over belangrijke esthetische troeven. Ingebouwde kasten bestaande uit binnenkast en schuifdeur die van vloer tot plafond reikt. De over elkaar schuivende panelen passen in rails die tegen de vloer en het plafond bevestigd worden.



Ingemaakte kasten en Dressings
Foto: Nordex
Ingemaakte kasten en Dressings
Foto: Nordex

Ingemaakte Kasten

Kasten kunnen in verschillende materialen worden opgebouwd massief hout, fineerhout of spaanplaten. Let er bij het uitdenken van het concept van de kasten op dat je voldoende praktische bergruimte hebt. En ga voor Ingemaakte kasten met schuifdeuren, deze zijn veel flexibeler. De deur kan niet gehinderd worden door het bed of een ander meubel. Wanneer je partner kleding kiest, kan hij/zij ook niet in de weg staan wanneer je wil passeren.



Ingemaakte kasten en Dressings
Foto: Nordex

In de modern-klassieke gamma’s zijn vooral kersen, peren of noten aan de orde. De tijdloze lichte houtsoorten zijn berk of esdoorn. In het designsegment zijn wit, zwart en metallic grijs in de mode.

Schuifdeurkast

Een schuifdeurkast kan in een nis in de muur, van muur tot muur of in een verloren ruimte worden ingebouwd. De schuifdeurkast bestaat achter de schuifdeuren nog uit een binnenkast, beide elementen lopen van vloer tot plafond. Schuifdeurkast zijn meestal maatwerk en hierdoor kan je alle kanten uit met de indeling van de kast. Overdenk die vooraf grondig hoe je de kast gaat indelen. Doe dit samen met de schrijnwerker die ze zal maken want hij bezit de ervaring uit vorige projecten en kan nuttige zaken aanbrengen.



Ingemaakte kasten en Dressings
Foto: Nordex

Voor de inbouw van een ingemaakte kast is er een nis nodig met diepte van 65 à 68 cm, hou hiermee rekening tijdens de ruwbouwfase. Ga ook na of je lichtpunten, een TV toestel of een ander elektrisch apparaat in de kast wil plaatsen, vergeet hiervoor dan niet de nodige bekabeling te voorzien.

Dressing

De traditionele kleerkast moet meer en meer de plaats ruimen voor ingemaakte kasten en vooral ook voor de dressing, een zeer praktische manier om kledij en aanverwanten op te bergen.

Traditioneel wordt een dressing ingericht in een aparte kamer. Bij nieuwbouw kunt u de ruimte meteen mee inplannen. Bij renovatie in een bestaande woning kan je eventueel een oude kinderkamer of logeerkamer opofferen hiervoor.



Ingemaakte kasten en Dressings
Foto: Nordex

Plaats de dressing best in de buurt van de slaapkamer en de badkamer. Een aparte verbinding van de dressing naar de badkamer is daarbij handig. Zo moet u niet altijd opnieuw de slaapkamer door om iets uit de dressing te halen.

Vooraleer je een dressing wil plaatsen ga je best na wat je er allemaal in wil opbergen: kleding, mantels, accessoires, schoenen, reistassen, beddengoed...? Wat mag zichtbaar blijven en wat liever niet? Hoe berg ik de kleding op? Hoeveel plaats moet er zijn om kleding te hangen (hou ook rekening met extra lange jurken en jassen)? Hou ik zomer- en winterkleding gescheiden of niet? Welke spullen draag ik regelmatig, welke maar sporadisch? Etc…

Als de dressing in een aparte ruimte wordt ingericht kunt u kiezen voor open of gesloten rekken. Bij open rekken is alles is in één oogopslag zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar, maar het kan een rommelige indruk maken en de kleding hangt in het stof. Gesloten kasten ogen rustiger en strakker maar je hebt minder overzicht en je moet rekening houden met zwenking van de deuren en het opengaan van schuiven.
Best is een combinatie van beide, kleding die gezien mag worden hang of leg je in de open rekken, in de gesloten kasten zaken die je minder vaak nodig hebt of liever niet in het zicht hangt.

Hou rekening met de vorm en grootte van de dressing, om te bepalen hoeveel kasten of rekken u plaatst. Het is immers belangrijk om voldoende bewegingsruimte over te houden om kleding uit te kiezen, te passen etc…
Zorg voor een goede verlichting, zodat de kleuren van de kleding juist weergegeven worden als je ze past. Als de gewone plafond ververlichting niet voldoende is kan je ook verlichting bij in de kast verwerken. Dit kan aan de bovenzijde van de kasten door ingebouwde spots in te werken in de uitstekende kroonlijst of door middel van indirecte verlichting ingewerkt in het binnenwerk van de kast.

Een grote spiegel waarin u zichzelf vanaf de voeten kan bekijken is natuurlijk ook onmisbaar. Als er geen plaats is tegen de muur, integreer de spiegel dan in de kast.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 20°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners