Dekvloer - Chape - Chapelaag

De Dekvloer - Chapelaag

De chapelaag wordt geplaatst boven op de druklaag die op de welfsels/Betonplaat ligt. Deze chapelaag wordt aangebracht door middel van een aardvochtig mengsel van gestabiliseerd zand (cement en zand).

Chape aanbrengen is specialistenwerk. Hier kan je zelf niet aan beginnen. Om de dekvloer waterpas te leggen is een hoop ervaring en specifiek materiaal nodig. Vraag zeker een aantal referenties bij het vastleggen van een chapper.

Gewapende Chape

In sommige gevallen is het ook nodig de chapelaag van wapening te voorzien:

  • Wanneer de chapelaag zwevend op een isolatielaag (of op een niet hechtende plasticfolie) geplaatst wordt
  • In het geval van een erg dunne chapelaag, bvb op verdiepen bij houtskeletbouw
  • Bij het gebruik van vloerverwarming

Traditionele chapewapening gebeurd door middel van wapeningsnetten, een kippengaas. Meer en meer wordt er gebruik gemaakt van vloeibare kunststofvezelwapening. Deze vezelwapening bestaat uit uiterst fijne kunstofvezels, die in vloeibare vorm onder de chape gemengd worden en alzo wordt aangebracht. Door dit type van wapening te gebruiken verkort je ook de droogtijd van de chape. Chape met kunststofvezelwapening heeft minder aanmaakwater nodig en is daardoor ook veel sterker, bovendien is het risico op krimpscheuren vele kleiner bij de uitdroging van deze chape. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van vloerverwarming is een vezelgewapende chape eigenlijk onontbeerlijk. Traditioneel gewapende chape is in dit geval af te raden.

Droogtijd

De droogtijd van een chape is bij optimale omstandigheden één week per centimeter dikte. Maar met het klimaat in België zal dit echter enkel van toepassing zijn tijdens de zomermaanden, dikwijls kom je uit op twee weken per centimeter aangebrachtte chape. Wanneer de chape dikker aangebracht wordt dan 9cm kan je van 2 tot 3 weken droogtijd per centimeter uitgaan.

Wanner je een kortere droogtijd wil dan kan je opteren voor een dunne chapelaag met kunststofvezelwapening of voor het toevoegen van een droogtijdversneller. Dit is een toeslagstof die bij de chape gevoegd wordt maar deze komt zeker de kwaliteit niet ten goede.

Wacht zolang mogelijk alvorens de deklaag te betreden (2 à 3 weken). Leg planken op de vloer om de druk te verdelen als je de chapelaag eerder wil betreden. Wanneer je vloer wil aanbrengen laat dan nakijken of deze voldoende uitgehard is zodat de lijm zeker aanhecht. Loskomende vloer is dikwijls een gevolg van het niet respecteren van de juiste droogtijd.

En als je Parket wil leggen laat dan zeker een specialist ter plaatse komen die de nodige vochtmetingen op de chape kan uitvoeren. Parket-plaatsers zullen niet starten indien de chape niet droog genoeg is.

Egalisatielaag - Egaline

Bij renovatiewerken kan het zijn dat de chapelaag niet meer effen ligt, dikwijls omdat een deel van de oude vloer uitgebrioken is. Om dat te egaliseren is een egalisatielaag, of ook egaline genaamd, perfect.
Een egaline aanbrengen is in principe niet zo moeilijk. Je moet enkel een vaste hoeveelheid water bij een vooraf bereid mengsel toevoegen en dan kan je het aanbrengen met een grote spatel. Oneffenheden in de chapelaag tot 5mm zijn hiermee weg te werken.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 15°C

Max. 19°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners