Toekomstgerichte mazouttechnologiëen

Toekomstgerichte mazouttechnologiëen

  

Informazout heeft, in nauwe samenwerking met Cedicol, deze toekomstgerichte aspecten en oplossingen verder uitgediept tijdens 4 infoavonden voor installateurs. De nieuwe technologie van de koude vlam en in primeur de toepassing daarvan in een warmtepomp met zeoliet en stookolie werd voorgesteld.

Informazout mazouttechnologieen - koude vlam en condensatieketels

Daarnaast kwamen de vooroordelen inzake de condensatietechniek met stookolie aan bod en ging Informazout verder in op de consument en zijn kijk op nieuwe ontwikkelingen.

Stijgende trend verkoop condensatieketels op stookolie zet zich door. Recent onderzoek door Vito-Econotec* heeft de hoge ouderdom van het ketelpark voor verwarming in België bevestigd. Een inhaalbeweging is dus zeker nodig om de Europese efficiëntiedoelstellingen inzake energie te behalen.


Informazout mazouttechnologieen - koude vlam en condensatieketels

Het aanwenden van de condensatietechniek geeft een extra bonus aan deze efficiëntieverbetering. Om dit te ondersteunen werd in 2005 het Optimaz-elite label gecreëerd en vandaag zijn 25 merken met meer dan 50 verschillende types ketels aanwezig in dit marktsegment.
Op basis van de cijfers in de 3 eerste kwartalen van dit jaar verwacht de sector dat eind 2011 één verkochte ketel op 3 een Optimaz-elite condensatieketels zal zijn (in 2010 was dat 1 op 4) en dat dit cijfer nog verder zal groeien. Ter vergelijking: in Duitsland hebben de condensatieketels op stookolie al een marktaandeel van 61% en in Frankrijk van 39%.

Meerdere argumenten pleiten voor een keuze van een condensatieketel met stookolie. De consument heeft alle voordelen van een lager verbruik met een lagetemperatuursysteem met de condensatiewinst (tot 11%) als bonus en een lagere investeringskost door de federale fiscale aftrek van 40%. De installateur staat voor een eenvoudige installatie dankzij het ‘kit’ concept, alle types stookolie mogen gebruikt worden, toepassingen kunnen zowel bij vloer-, plafond- als radiatorverwarming en tuberen van de schoorsteen is goedkoper dan bij een lagetemperatuursysteem.

Koude vlam en zeoliet: ingrediënten van nieuwe mazouttechnolgieën
Het begrip ‘koude’ vlam/verbranding is relatief omdat deze nieuwe technologie werkt met lagere ontvlammingstemperaturen (480°) en ze zich vooral onderscheidt van de klassieke verbranding door het premix principe.
Bij een klassieke verbranding vindt de verneveling van de brandstof, de menging met lucht en de ontbranding in dezelfde ruimte (de vlambuis) plaats. Bij de ‘koude vlam’ verbranding verloopt de menging luchtbrandstof gescheiden van de verbrandingsfase.
Met deze techniek kan de verbranding heel soepel gemoduleerd worden in functie van de warmtebehoefte en daarenboven toegepast worden in toestellen met heel kleine vermogens (0-5 kW). De werking van dit principe werd in de praktijk geïllustreerd door een demomodel van het Duitse IWO (Institut für Wärme und Öltechnik).


Nieuws mazout technologie - De koude vlam

Deze ‘koude’ vlam technologie kreeg al een eerste concrete commerciële toepassing in een zeoliet absorptie warmtepomp op stookolie van Viessmann. Hierbij wordt de werking van het toestel verzekerd door stookolie (zonder de nadelige effecten van elektriciteit) en verloopt de warmteopname / afgifte via het zeoliet mineraal, een materiaal dat efficiënt watermoleculen kan absorberen en binden in een poreuze structuur.


Nieuws mazout technologie - De koude vlam

Ward Herteleer, General manager van Informazout “Tijdens de 4 infoavonden hebben we met concrete voorbeelden en argumenten de vooroordelen tegenover minder gekende technieken in een juist perspectief kunnen zetten. Daarenboven kregen de deelnemers een heel vernieuwende kijk op de toekomstgerichte oplossingen met stookolie. De reactie van de deelnemers aan deze infoavonden toont aan dat de mazoutverwarming een gezonde dynamiek ontwikkelt. De consument kiest voor het energiebesparingspotentieel van de nieuwe mazoutinstallaties, de autonomie die de brandstof biedt en zeker de veiligheid ervan”.



Bron: Informazout Datum: 30-10-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners