Wienerberger behaalt Natureplus kwaliteitslabel vo

Wienerberger behaalt Natureplus kwaliteitslabel voor Porotherm binnenmuurstenen

Bouwmaterialenproducent Wienerberger krijgt het begeerde Natureplus kwaliteitslabel toegekend voor haar Porotherm keramische binnenmuurstenen geproduceerd in haar vestigingen te Rumst, Steendorp, Beerse en Zonnebeke. Een unicum op de Belgische markt van keramische bouwmaterialen.

Wienerberger behaalt Natureplus kwaliteitslabel voor Porotherm binnenmuurstenen

Bouwmaterialenproducent Wienerberger krijgt het begeerde Natureplus kwaliteitslabel toegekend voor haar Porotherm keramische binnenmuurstenen geproduceerd in haar vestigingen te Rumst, Steendorp, Beerse en Zonnebeke. Een unicum op de Belgische markt van keramische bouwmaterialen.

Wienerberger - Vibe - For Nature Plus

De officiële uitreiking van het label door VIBE-Natureplus vindt plaats op 26 februari ter gelegenheid van Batibouw.

Natureplus, strengste op de markt van ecologische labels

Natureplus is een internationaal label dat in 1996 in het leven geroepen werd door Natureplus e.V. Deze vereniging bevordert milieu- en gezondheidsbescherming in de bouwsector en hecht belang aan consumenteninformatie over bouwproducten, bouwmaterialen en objecten voor binnenhuisinrichting. Daarbij staat de gedachte centraal bouwmaterialen te promoten die milieusparend zijn en onschadelijk voor de menselijke gezondheid.

Om dit te bereiken kent de vereniging een label toe aan natuurlijke producten die aan nog strengere criteria beantwoorden dan de vigerende Europese normen inzake milieu, gezondheid en functionaliteit: het Natureplus kwaliteitslabel. Natureplus is ook strenger dan labels die door overheidsinstanties uitgereikt worden, zoals het Europese Ecolabel, of het bekend Duitse label Blaue Engel. Het Natureplus label vormt voor consumenten en bouwheren eenduidig de weg naar een groene, gezonde en tegelijk ook duurzame woonst.

Het label wordt in ons land door vertegenwoordigd door VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) en is het strengste op de markt van de ecologische labels.

Procedure gestart in augustus 2008

In 2007 startte Wienerberger reeds met het inventariseren van alle ecologische aspecten van haar Porotherm keramische binnenmuurstenen, nodig voor het invullen van de uitgebreide vragenlijsten die vereist zijn bij de opstart van de Natureplus procedure. Het label wordt immers enkel toegekend aan bouwmaterialen die zeer goed scoren op het vlak van de gebruikte natuurlijke grond- en toeslagstoffen, energie- en waterverbruik, transport, emissies van schadelijke stoffen, verpakkingsmateriaal, afvalproductie en verwerking, veiligheid en kwaliteitsborging.

In augustus 2008 diende Wienerberger haar officiële aanvraag in bij Natureplus e.V., waarna het vooronderzoek kon starten. Het productieproces werd gedetailleerd onder de loupe genomen, en ook werden er stalen genomen van de binnenmuurstenen. De stalen werden daarna onderworpen aan diverse labo-analyses onder toezicht van het IBÖ.

Geslaagd over de gehele lijn

Zowat een half jaar na het indienen van haar aanvraag, krijgt Wienerberger het Natureplus kwaliteitslabel toegekend. Het toplabel voor gezonde en milieuverantwoorde bouwmaterialen wordt officieel uitgereikt op 26 februari ter gelegenheid van Batibouw door Peter Thoelen, Directeur van VIBE vzw, aan Johan Van Der Biest, Gedelegeerd Bestuurder van Wienerberger. Wienerberger wordt hiermee beloond voor de vele inspanningen die zij in de voorbije jaren leverde en in de toekomst nog zal leveren op het vlak van milieu en duurzaam ondernemen.

Wienerberger zet zich actief in om de principes van verantwoord ondernemen in de praktijk te brengen, zowel op ecologisch, sociaal als economisch gebied. Haar natuurlijke kleiproducten hebben een lange levensduur en kunnen gerecycleerd worden voor vele nieuwe toepassingen. Ze worden vervaardigd met het grootste respect voor het milieu.

Verdere samenwerking

Wienerberger en VIBE zullen overigens in de nabije toekomst nog verder samenwerken. Zo wordt gewerkt aan de detaillering en opbouw van een zeer goed geïsoleerde constructie waarin bio-ecologische isolatiematerialen gecombineerd worden met een constructie uit Wienerberger-kleiproducten.

Meer Info ?

www.vibe.be

www.wienerberger.com

Bron: Vibe
18/02/2009

Bron: Vibe Datum: 18-02-2009

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 34°C

Max. 35°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners