Wat met de Woonbonus ?

Wat met de Woonbonus ?

  

In haar advies over de woonbonus pleit de Vlaamse Woonraad voor een volledige afbouw ervan. De fiscale aftrek van hypothecaire leningen moet in zijn huidige vorm worden afgeschaft volgens diezelfde woonraad.

De vlaamse woonraad wil de woonbonus afschaffen

De fiscale aftrek op hypothecaire leningen levert elke belastingplichtige ieder jaar zo’n 1.300 euro op volgens berekeningen van de Vlaamse Woonraad. En het feit dat hypothecaire leningen aftrekbaar zijn van de belastingen, zorgt ervoor dat nergens anders ter wereld zoveel mensen eigenaar zijn van een eigen huis. Belgen steken hun spaargeld in een eigen woning.

De Vlaamse Confederatie Bouw heeft al gereageerd en wil dat de woonbonus integraal behouden blijft als steunmaatregel voor de bouw van nieuwe woningen en voor de renovatie van bestaande woningen. Volgens diezelfde VCB is er bij de Vlaamse overheid nog budgettaire ruimte is om aan de Vlamingen een substantiële bouwpremie toe te kennen.


De vlaamse woonraad wil de woonbonus afschaffen

Volgens de Vlaamse Woonraad is de zogenaamde woonbonus, het voordeel van een eigen huis, op termijn onbetaalbaar voor de gewesten. Als huidige en toekomstige eigenaars dezelfde voordelen blijven genieten, ontspoort de Vlaamse begroting. De fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen zou er ook voor zorgen dat huizen kunstmatig duurder worden.

Op kruissnelheid kost de woonbonus in Vlaanderen 2,9 miljard euro. Maar volgens de berekeningen van de Vlaamse Woonraad die vandaag bekend zijn gemaakt, krijgt de Vlaamse overheid in 2014 maar 1,5 miljard euro om het systeem van de woonbonus verder te honoreren. Op dat ogenblik wordt het systeem van de woonbonus overgedragen van de federale naar de regionale overheid.

Maar volgens de VCB heeft de woonbonus heeft als voordeel dat het een algemene maatregel is die al de kandidaat-bouwers en -verbouwers ondersteunt, zonder inkomensgrens. Het is een belangrijke maatregel om tweeverdieners te ondersteunen bij de verwerving van een eerste woning.
Naast de 1,16 miljard euro die nodig zijn voor het behoud van de woonbonus voor bouw en renovatie, zullen er dan nog 340 miljoen euro over zijn waarmee de Vlaamse overheid gericht substantiële bouwpremies aan minder bemiddelde gezinnen kan geven. Concreet kan de Vlaamse overheid aan 10.000 gezinnen een bouwpremie van 34.000 euro toekennen.

De Vlaamse regering heeft eerder al aangegeven dat ze de hypothecaire aftrek niet op dezelfde manier wil organiseren als dat vandaag gebeurt, maar wel alternatieven te overwegen.

De Vlaamse regering heeft intussen wel laten weten dat wie nu al een hypothecaire aftrek geniet, die niet zal verliezen wanneer de bevoegdheid naar de gewesten overgaat.Bron: VCB Datum: 03-02-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 26°C

Max. 27°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners