VCB vindt gestegen bouwkosten geen reden om bouwpl

VCB vindt gestegen bouwkosten geen reden om bouwplannen uit te stellen

De stijging van de materiaalkosten in de bouw heeft tot nu toe slechts beperkte gevolgen had voor de consument. De meeste woningbouwers rekenden tot nu toe geen prijssupplementen door aan klanten, zelfs al geeft de wet Breyne hen die mogelijkheid.

VCB vindt gestegen bouwkosten geen reden om bouwplannen uit te stellen

De stijging van de materiaalkosten in de bouw heeft tot nu toe slechts beperkte gevolgen had voor de consument. De meeste woningbouwers rekenden tot nu toe geen prijssupplementen door aan klanten, zelfs al geeft de wet Breyne hen die mogelijkheid.

Bouwkosten

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zijn de alarmerende berichten over stijgende prijzen op dit moment geen goede reden om bouwplannen uit te stellen in afwachting van een prijsdaling.

Scherpe concurrentie = voordelig voor de klant

Bouwbedrijven worden al jaren geconfronteerd met gestage prijsstijgingen. De gestegen kosten van betonstaal, bitumen, koper en zink waren bijzonder fors en bijzonder onverwacht. De aannemers konden ze niet voorzien en bij hun offerte incalculeren.
Maar tussen het afsluiten van een contract voor de bouw van een woning en het begin van de werken liggen vaak verschillende maanden. Door de Wet Breyne mogen aannemers deze stijgingen doorrekenen, maar uit een rondvraag blijkt dat de meeste woningbouwers dit uit commerciële overwegingen niet doen. De bouw is immers een sector met scherpe concurrentie.

Zware kostendruk

De woningbouwers stippen aan dat de stijgende materiaalprijzen hen onder zeer zware kostendruk zetten.
Van 1990 tot 2000 steeg zowel de consumptie- als de bouwkostenindex met ongeveer 20%. Daarin is sedert 2000 verandering gekomen. Van 2000 tot en met 2008 nam de consumptie-index met 19% toe. Maar de bouwkostenindex (de zogenaamde ‘Abex-index’) steeg gedurende deze acht jaar met 37%, dus ongeveer dubbel zo snel. Deze uiteenlopende evolutie zet zich nog steeds door, van oktober 2007 tot mei 2008 zijn de consumptieprijzen met 2,4% toegenomen terwijl de bouwkostenindex met 4,1% toenam.
Woningbouwers worden daardoor steeds meer verplicht om gebruik te maken van de wettelijk voorziene prijsherzieningsformule.

De oorzaken van de prijsstijgingen

Petroleum
Een belangrijke verklarende factor voor de blijvende stijging van de bouwkosten is de toename van de petroleumprijzen. Zij veroorzaakt in de bouwsector hogere transportkosten en daarnaast leiden de sterk verhoogde petroleumprijzen tot hogere prijzen voor diverse bouwmaterialen.

Staal en non-ferro
Op het vlak van staal en betonijzer zijn er sinds het begin van dit jaar opnieuw forse prijsstijgingen. Vorig jaar schommelde de staalprijs nog tussen 30 en 50 cent per kilo. Maar vanaf het begin van dit jaar is de staalprijs plots opgelopen tot 90 cent per kilo. Daarnaast zijn ook non-ferroproducten de laatste jaren sterk in prijs gestegen.

Timmerhout
De prijs van het timmerhout blijkt zich de laatste maanden te stabiliseren maar kende de laatste jaren eveneens een forse stijging. De prijs voor inlands timmerhout is van 2005 tot nu met 42% gestegen, de prijs van Noors timmerhout zelfs met 110%.

Energieprestaties
Een bijkomende verklaring voor de gestegen bouwkosten is de gestegen aandacht van de consumenten voor energiezuinig bouwen.
De eisen die opdrachtgevers stellen op het vlak van isolatie, het rendement van het verwarmingstoestel, de ventilatie, enz. zijn de voorbije jaren toegenomen, in belangrijke mate maar echter niet uitsluitend ten gevolge van de wettelijke voorschriften hierover. Gezien de huidige evolutie van de brandstofprijzen beseffen kandidaat-bouwers meer en meer dat het loont om op dit moment extra te investeren in een woning die de latere woonkost minimaliseert.
Nu meer investeren in een woning met betere energieprestaties is de beste manier om in de toekomst zijn koopkracht niet te laten aantasten door de verder stijgende energieprijzen.

Bron: VCB
9/08/2008

Bron: VCB Datum: 09-08-2008

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 9°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners