Vastgoed, een duurzame investering

Vastgoed, een duurzame investering

    

Wie vandaag een hypothecaire lening aangaat moet maandelijks veel minder aflossen dan enkele jaren geleden. Voor een aantal gezinnen is de rente zelfs negatief waardoor ze een deel van het geleende kapitaal niet meer moeten terugbetalen.

Het budget dat hierdoor vrijkomt kan geïnvesteerd worden in bijkomende energiebesparing.
Zo kan de energiefactuur van een woning verder dalen en stijgt de waarde van de woning. Wie investeert in een extra energiezuinige woningschil (dak, vloer, ramen, muren) plukt nog tientallen jaren de vruchten van deze investering.

Toch hebben niet alle gezinnen toegang tot een eigen woning. Door de strengere internationale regulering (Basel III) en de Nationale Bank vragen banken dat potentiële bouwers of kopers zelf steeds meer eigen middelen kunnen inbrengen.
Hierdoor kan een aantal gezinnen niet profiteren van de gunstige marktevoluties.  Ondanks de gunstige rente zien we de verwachte stijging van het aantal renovaties en nieuwbouw niet. Al verschillende jaren bereikt het percentage woningen dat grondig gerenoveerd wordt de kaap van 1% niet. Bij nieuwbouw zien we in 2015 zelfs een lichte daling: 2% minder flats en huizen vergund dan in 2008-2015.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw Datum: 21-10-2016

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners