Unilin Systems opent Training Center voor dakisola

Unilin Systems opent Training Center voor dakisolatie

Dakisolatie staat momenteel volop in de belangstelling. En niet toevallig, de energieprijzen swingen de pan uit, en het ziet er niet naar uit dat dit in de toekomst zal verbeteren. Er is bij de bevolking en de politiek een verhoogde aandacht voor duurzaam bouwen. En ook de wetgeving helpt een handje.

Unilin Systems opent Training Center voor dakisolatie

Dakisolatie staat momenteel volop in de belangstelling. En niet toevallig, de energieprijzen swingen de pan uit, en het ziet er niet naar uit dat dit in de toekomst zal verbeteren. Er is bij de bevolking en de politiek een verhoogde aandacht voor duurzaam bouwen. En ook de wetgeving helpt een handje.

Unilin Systems - Dakisolatie Training center

Om te beginnen is er sinds begin 2006 de energieprestatieregelgeving of EPB-regelgeving. Die zorgt er voor dat er bij nieuwbouw en renovaties heel wat meer aandacht besteed wordt aan energiezuinig bouwen en de Vlaamse overheid denkt er aan de eisen op vlak van energieprestaties te verstrengen.
Tegen midden 2009 zal het maximale E-peil wellicht verlaagd worden van E 100 naar E 90, om tegen 2011 nog een stapje verder te gaan naar E 80. Dat betekent dat we alsmaar dikker zullen moeten isoleren. Systemen zoals de openschalige dakelementen van Unilin Systems zullen in de toekomst sterk aan belang winnen.

Daarnaast zal er vanaf 2010 in de berekening van het E-peil rekening gehouden worden met de invloed van koudebruggen. Zo zal een dak dat geïsoleerd wordt tussen de spanten bijvoorbeeld minder goed scoren dan een dak waarbij de isolatie doorloopt over de dakstructuur heen. De troeven van dakelementen zoals die aangeboden worden door Unilin Systems, zullen hierdoor alleen maar meer naar voren treden, dankzij het geringe percentage aan hout in het dakoppervlak.

Ook luchtdichtheid zal meer aandacht krijgen in de nieuwbouw. Ook hier zullen goed aansluitende dakisolatiepanelen met een minimum aan kieren en spleten goed uit de verf komen.

Maar ook in de bestaande woningen, waar geen grote renovatiewerken gepland zijn, ligt er een enorme markt open voor dakisolatiewerken. Met het energierenovatieprogramma 2020 wil de Vlaamse overheid er namelijk voor zorgen dat er in 2020 geen energieverslindende woningen meer zijn in Vlaanderen. Dat betekent dat iedere woning tegen die tijd een geïsoleerd dak, isolerende beglazing en een energiezuinige verwarmingsinstallatie moet hebben. Zo zal het energieprestatiecertificaat er vanaf 2009 voor zorgen dat mensen die investeren in dakisolatie, de meerwaarde van hun woning ook zullen kunnen aantonen aan een potentiële huurder of koper.

Kortom, er is nog heel wat werk aan de winkel op vlak van dakisolatie, en een dak isoleren is namelijk helemaal niet zo eenvoudig als men soms laat uitschijnen. Vochtig isolatiemateriaal, slordig uitgevoerde schouwdoorvoeren, spleten en kieren,… kunnen er namelijk voor zorgen dat er niet alleen weinig, maar soms zelfs helemaal geen energie bespaard wordt.

Bouwunie pleit er dan ook al jaren voor om energiebesparende werken zoals dakisolatie enkel en alleen te subsidiëren als ze worden uitgevoerd door geregistreerde aannemers die over de nodige vakkennis beschikken. Daarnaast wil Bouwunie dat haar aannemers uitgroeien tot energie-adviseurs.
Net daarom wordt het initiatief van Unilin Systems om een trainingscenter op te richten voor de professional dan ook alleen maar toegejuicht. Een trainingcenter waar dakwerkers en schrijnwerkers terecht kunnen voor praktische informatie en specifieke opleidingen ivm dakisolatie is een belangrijke stap voorwaarts.
En niet alleen de theoretische achtergrond wordt bijgespijkerd, er is ook veel aandacht geschonken aan het didactische aspect met demo’s en een oefenzone waar men zelf aan de slag kan.

Iedere dakwerker of dakschrijnwerker die zijn klant ook in de toekomst met raad en daad wil bijstaan kan zijn kennis op vlak van de uitvoering van dakisolatie verder uitbouwen, met de steun van Unilin Systems.

Bron: Unilin Systems
21/06/2008

Bron: Unilin Systems Datum: 21-06-2008

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 36°C

Max. 35°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners