Biobased Materials tijdens BATIBOUW

Biobased Materials tijdens BATIBOUW

     

Batibouw wordt dit jaar opgeluisterd met de tentoonstelling ‘Biobased Materials’. Deze expositie vindt plaats in een voor de gelegenheid speciaal gecreëerde lounge tussen Paleis 11 en Paleis 12 van Brussels Expo, en dit gedurende gans de beurs. Alles samen zijn er zo’n honderd materiaalsamples te ontdekken.

Tentoonstelling Biobased Materials tijdens Batibouw

Biobased materialen zijn materialen afkomstig van levende organismen, zoals bijvoorbeeld hout, bamboe, leder, plantafval uit de landbouw, zijde, wol of vissenleer. Het voordeel van biobased materialen is dat ze – bij goed beheer – biologisch afbreekbaar zijn en de CO2-uitstoot verlagen. Er wordt dan ook verwacht dat de vraag naar deze materialen sterk zal gaan toenemen.


Tentoonstelling Biobased Materials tijdens Batibouw

Onmiddellijk herkenbaar als biobased zijn de materialen van zichtbaar natuurlijke herkomst. In de bouw- en renovatiesector komen deze omwille van hun typische natuurlijke kenmerken handig van pas. De vloeistofwerende eigenschappen van kurk, de isolerende kracht van schapenwol of het sterke en buigzame karakter van bamboe zijn daarvan uitstekende voorbeelden.

Vele materialen worden echter ook uit de natuur gewonnen om als grondstof voor een ander product, zoals linoleum, te dienen. Inmiddels worden uit hernieuwbare grondstoffen zelfs steeds meer materialen vervaardigd die in uiterlijk en mechanische eigenschappen weinig verschillen van producten uit de petrochemie, denk bijvoorbeeld aan bioschuimen – verkregen via bioraffinage – en plaatmaterialen uit composiet.


Tentoonstelling Biobased Materials tijdens Batibouw

Tijdens de professionele dagen van BATIBOUW, op 21 en 22 februari, worden over deze materialen speciale workshops gegeven, die zich specifiek op architecten richten. Ook hiervoor is de lounge tussen paleis 11 en 12 de place to be.Bron: Batibouw Datum: 26-01-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners