Europa verbiedt Limosa aangifte

Europa verbiedt Limosa aangifte

  

Het Europees Hof van Justitie heeft met een arrest bepaald dat voor buitenlandse zelfstandigen de Limosa-aangifte in strijd is met het vrij verkeer van personen. De Confederatie Bouw vindt het onvoorstelbaar dat Europa dit instrument, dat mensen niet tegenhoudt om hier te komen werken, maar de fraudecircuits wil tegengaan, verbiedt.

Limosa aangifte voor buitenlandse zelfstandigen

In de bouw is grensoverschrijdende tewerkstelling een ingeburgerde werkelijkheid. In 2011 waren er via Limosa 173.000 aangiftes van mensen die in de bouwsector komen werken. Maar onze Belgische bouwbedrijven vragen dat dit op een gereglementeerde manier gebeurt. Al te vaak moeten wij immers vaststellen dat buitenlanders hier in het zwart of tegen ondermaatse loonvoorwaarden komen werken. En dit maakt onze sector op de duur kapot.

Voorlopig is er nog werk in de Belgische bouw. De werkgelegenheid (lees: Belgische arbeiders en bedienden die hier ook sociale bijdragen betalen) bleef in 2012 redelijk stabiel. Maar wanneer onze markt verder overspoeld wordt door mensen die onze arbeidsregels niet respecteren, zullen onze bouwbedrijven ook in de moeilijkheden komen en die werkgelegenheid niet meer kunnen garanderen.

Daarbij komt nog dat tegen volgend jaar de statutenkwestie arbeiders – bedienden moet geregeld worden. Zonder compensatiemaatregelen dreigt dit een enorme meerkost te betekenen voor de bouwbedrijven en hun concurrentiepositie verder in het gedrang brengen.

“De Confederatie Bouw is de laatste maanden een zeer constructieve partner geweest in de strijd tegen sociale en fiscale fraude”, zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. “Wij zijn er immers van overtuigd dat deze praktijken onze sector serieus bedreigen. Wij vragen doeltreffende wapens om deze strijd aan te gaan.”Bron: Confederatie Bouw Datum: 05-01-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 26°C

Max. 27°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners