Kleurkennis voor welzijn en functioneren

Kleurkennis voor welzijn en functioneren

    

Sigma Coatings introduceert deze maand haar Colours of Life filosofie waarin de mens centraal staat. De filosofie verwoordt de visie van Sigma op kleur in onze leefomgeving, én brengt alle kleurkennis op functioneel, technisch en esthetisch vlak op wetenschappelijke manier samen.

Sigma Colours of life - Kleurkennis voor welzijn en functioneren

Colours of Life geeft inzicht in de biologische en psychologische effecten van kleur en kan daarmee het welzijn en het functioneren van de mens in zijn leefomgeving ingrijpend verbeteren. Op basis van de filosofie verschijnen dit en volgend jaar zeven kleuradviesboeken, waarvan de eerste twee uitgaven ‘Verzorgen & Genezen’ en ‘Wonen & Verblijven’ net klaar zijn. De Colours of Life boeken helpen om functionele en belevingsgerichte kleurplannen op te stellen voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantoren, woningen, hotels, musea en scholen.


Sigma Colours of life - Kleurkennis voor welzijn en functioneren

Sigma verzamelt al jaren informatie over kleur en het effect daarvan op de mens. Twee jaar geleden werd begonnen met het structureel vastleggen van semi-wetenschappelijke kleurinformatie. De samenwerking met onder meer architecten, wetenschappers en kleurspecialisten leverde een schat aan kennis op die zich nu dus laat vertalen in een kleurenfilosofie. Colours of Life vertrekt niet vanuit kleur als zelfstandig gegeven, maar gaat uit van de mens die zich binnen die kleuren beweegt. De mens is niet gemaakt om altijd binnen te leven, maar ook buiten, in de natuur. Die natuur biedt kleur, tint en schakering, en stimuleert of brengt juist rust. Sigma is het enige bedrijf ter wereld dat de kleurenfilosofie zo ver heeft doorgevoerd.

Kleuren combineren op basis van trends en lifestyle is maar één aspect van kleurtoepassing, aldus Sigma. De nieuwe filosofie raadt architecten, woninginrichters en projectmanagers aan zich af te vragen met welk segment (zorg, onderwijs etc) ze te maken hebben, wat de functie is van die ruimte en welke beleving ze aan die plaats willen meegeven.


Sigma Colours of life - Kleurkennis voor welzijn en functioneren

Goed kleurgebruik zorgt bijvoorbeeld voor snellere genezing, betere leerprestaties, een hogere productiviteit en groter wooncomfort. Maar welke kleuren of kleurencombinaties werken goed en welke juist niet? Het gaat daarbij niet om kleur als middel op zich, maar om het evenwicht tussen gebouw, omgeving, inrichting, verlichting, kleur en bovenal de mens als gebruiker.

De nieuwe filosofie is bepaald geen kleurenpalet of kleurenwaaier. Colours of Life staat voor een zorgvuldige bundeling van kennis die werd uitgewerkt in inspirerende kleuradviesboeken. De eerste kleurenboeken volgens de Colours of Life filosofie zijn ‘Wonen & Verblijven’ en ‘Verzorgen & Genezen’.
Later volgen de andere segmenten, te weten ‘Opgroeien & Leren’, ‘Werken & Functioneren’, ‘Cultuur & Beleven’, ‘Reizen & Ontspannen’ en ‘Herinneren & Afscheid’. Elke levensfase vraagt immers om een ander kleurgebruik.
Voor meer informatie of het bestellen van de kleuradviesboeken kan je terecht op de Sigma website.Bron: Sigma Coatings Datum: 17-06-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 5°C

Max. 2°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners