Schüco valt in de prijzen met Havenhuis Antwerpen

Schüco valt in de prijzen met Havenhuis Antwerpen op MIPIM-Awards

    

Het Antwerpse Havenhuis ging tijdens de 29e editie van de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes met een prestigieuze award aan de haal. De Antwerpse landmark sleepte er de ‘Best Refurbished Building Award’ in de wacht, en werd dus uitgeroepen tot het beste gerenoveerde gebouw. Het prestigieuze gebouw ging daarbij heel wat internationale concurrentie vooraf en werd meteen de enige Belgische winnaar. Raam-en deurenproducent Schüco leverde een substantiële bijdrage aan het gebouw en is dan ook bijzonder vereerd met de bekroning van het project.


Met het Havenhuis wilde de stad Antwerpen zich architecturaal op de wereldkaart zetten. Het spectaculaire ontwerp van Zaha Hadid Architects, met zijn indrukwekkende glaspartijen, slaagde daar ongetwijfeld in. Het gebouw is ook een briljant voorbeeld van een nieuw type design in de gevelarchitectuur. Oliver Hans, Senior Product- en Innovatiemanager bij Schüco International KG, weet er alles van. Hij staat aan de wieg van het door Schüco ontwikkelde parametrisch gevelsysteem, dat werd toegepast bij de ontwikkeling van het Havenhuis.

“Innovatieve software laat hierbij de architect toe om op driedimensionale wijze gevels te ontwerpen met complexe geometrische vormen en met een maximum aan ontwerpvrijheid. Het Havenhuis is hiervan een perfecte illustratie”, verduidelijkt hij.

In dit geval was het gevelbouwer Groven+ die alles in 3D uittekende. Na het ontwerp volgde de fabricatie, waarvoor Schüco volledige ondersteuning bood, inclusief een controle van de technische en financiële haalbaarheid. Het eindresultaat is zonder meer indrukwekkend. Rond de stalen structuur in de vorm van een boot schittert een glazen bekleding met het reliëf en de glinstering van een diamant. Het gaat uiteindelijk om ongeveer 1900 driehoekige ramen, waarvan ongeveer 1200 volledig uniek. De overige 700 bestaan uit kleinere maar eveneens unieke series van elk acht tot twaalf stuks. De glazen driehoeken roteren lichtjes ten opzichte van elkaar, zodat de lichtinval, net zoals bij een diamant, steeds veranderende reflecties oplevert.

De jury van de Mipim Awards werd dit jaar voorgezeten door Méka Brunel, algemeen directeur van Gecina - een vastgoedbedrijf dat actief is in de regio rond Parijs met voor bijna 20 miljard euro aan patrimonium.

Bron: Schüco Datum: 21-04-2018

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners