Riantis - Meegroeiwoning voor de 50 plusser

Riantis - Meegroeiwoning voor de 50 plusser

Door de vergrijzing zal binnenkort meer dan 25% van de bevolking ouder zijn dan 60 jaar. Daarom ontwikkelde Riantis voor de hedendaagse 50 plusser een nieuwe woon- en leefformule, de meegroeiwoning die tegemoet komt aan levensloopbestendig wonen.

Riantis Meegroeiwoning - Levensloopbestendig wonen

De bedoeling van Riantis is op 10 jaar tijd 14 projecten te realiseren in diverse centrumsteden in Vlaanderen en Brussel. In deze projecten zal het Riantis concept worden geïntegreerd en hierdoor ook de subtiele aanwezigheid van een community- en zorgvangnet door middel van technologische integratie en een ruim aanbod van diensten aan huis.

Meegroeiwonen en levensloopbestendig wonen
De meegroeiwoning is een woonformule die meegroeit met de diverse levensfasen van haar bewoners. Dit type wonen wil tegemoet komen aan de dunne scheidingslijn van het verlangen naar comfort en de noodzaak aan zorg.
Het is een vorm van levensloopbestendig wonen en dit is zeker wel een lastig concept, want als men te vroeg de nadruk gaat leggen op zorg dan zal dit stigmatiserend werken. De woning moet dus op een doordachte en flexibele manier kunnen meegroeien met de behoeften van de 50 plusser.
Daarnaast moet de woning ook de technologische evoluties kunnen volgen, dit zowel op het vlak van comfort en genieten als inzake preventieve zorg.


Riantis Meegroeiwoning - Levensloopbestendig wonen

Levensloop bestendig wonen begint steeds bij de architectuur. Riantis ontwikkelde hiervoor een specifieke architectuursignatuur, een bouwkundige leidraad voor alle wensen en noden van de toekomstige bewoners. Men vertrekt hierbij van lange zichtassen die de buitenwereld naar binnen brengen. De binnenruimtes zijn eenvoudig aanpasbaar en worden met elkaar verbonden middels loopassen die op elk moment een vrije circulatie garanderen, zelfs als de bewoners minder mobiel worden. Nergens zijn er drempels, terrasdeuren worden volledig ingewerkt in de vloer en draaicirkels worden ruim bemeten.


Riantis Meegroeiwoning - Levensloopbestendig wonen

Modulair en multidisciplinair dienstenplatform
Het wooncomfort van vandaag gaat gepaard met technologie en communicatie. Ook de 50 plusser van vandaag weet dat een druk op de knop het leven eenvoudiger en leuker kan maken. Spil in de meegroeiwoning vormt het Riantis communicatie- en dienstenplatform, een hoogtechnologisch platform dat alle gebouw- en woningtechnologie integreert en op alle eisen en behoeften van de bewoner kan inspelen. Voor dit systeem werkte Riantis samen met Niko Projects, toonaangevend specialist in gebouw- woningautomatisering.


Riantis Meegroeiwoning - Levensloopbestendig wonen

Bert Belon van Riantis : “Wij hebben een nieuw, modulair communicatie- en serviceplatform ontwikkeld dat draadloos aansluit op de Riantis architectuursignatuur. De technologie beperkt zich dus niet enkel tot automatisaties. Ook comfort-, veiligheids-, community- en welzijnsdiensten worden geïntegreerd in één modulaire toepassing, die via een handig aanraakscherm in de woning de deur opent naar het volledige portfolio aan diensten dat zich in de woning bevindt. Van het leveren van verse broodjes, over een afspraak met de kapper, het boeken van filmtickets, beroep doen op een klusjesdienst, tot het consulteren van de medicatiekalender, het plaatsen van een bestelling bij de apotheker, een afspraak bij de dokter of de alarmering van zorgcentrale of familie. Grote troefkaart is dat het systeem voor elke bewoner modulair kan worden uitgebouwd. In jongere levensfasen zal wellicht de behoefte aan zorgdiensten erg beperkt zijn. De bewoner is dan vooral op zoek naar comfort en diensten die het leven aangenamer maken en wellicht wil hij juist niét met allerhande zorgtoepassingen worden geconfronteerd. Maar het is een geruststellende gedachte dat al deze zorgtoepassingen geïnstalleerd en geactiveerd kunnen worden van zodra het nodig is.”


Riantis Meegroeiwoning - Levensloopbestendig wonen

Riantis wil een partner zijn voor de Vastgoedontwikkelaar / Investeerder
Riantis zorgt ook voor de concrete invulling van dit dienstenpakket. Want het selecteren, ontwikkelen en aanbieden van services is een specialiteit op zich, die niet tot de kerntaken van de vastgoedontwikkelaar of -investeerder behoort. Riantis biedt deze residentiële diensten dan ook geïntegreerd aan aan vastgoedontwikkelaars en -investeerders.
Zelf gaat het bedrijf geen vastgoed ontwikkelen, maar het wil zich opstellen als een complementaire partner voor de vastgoedsector. Riantis geeft het concept van de meegroeiwoning zowel bouwkundig, technologisch als inhoudelijk vorm. Het resultaat moet volgens Riantis een heel eigen modulaire visie bieden waarop de vastgoedsector commercieel kan verder bouwen via een samenwerkingsformule op maat.

14 projecten als doel
Riantis wil binnen een termijn van 10 jaar samen met diverse vastgoedpartners 14 projecten van gemiddeld zo’n 60 meegroeiwoningen realiseren in centrumsteden in Vlaanderen en Brussel. De eerste projecten zullen in de 2de helft van 2011 worden gelanceerd.


De Riantis conceptwoning
Om de hierboven beschreven theorieën aan de praktijk te toetsen, werd in Sint-Niklaas een volledig uitgeruste conceptwoning gerealiseerd. Zo kunnen vastgoedontwikkelaars en -investeerders het concept meegroeiwonen en de concrete invulling ervan in al zijn facetten ervaren.Meer info ? www.riantis.beBron: Laatjebouwen.be Datum: 18-06-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners