Relaas van de bouw van een ‘Nul Energiewoning’ in

Relaas van de bouw van een ‘Nul Energiewoning’ in stro

We willen het nu wel eens zelf aan de lijve ondervinden wat het is, een nul energiewoning. En dan nog wel één in stro. We gingen op bezoek bij Ervaringsdeskundige Tim Moermans, een overtuigd iemand van zo’n Nul Energiewoning en ook iemand die bij de bouw van zijn woning hier graag zelf de handen voor uit de mouwen steekt.

Relaas van de bouw van een ‘Nul Energiewoning’ in stro

We willen het nu wel eens zelf aan de lijve ondervinden wat het is, een nul energiewoning. En dan nog wel één in stro. We gingen op bezoek bij Ervaringsdeskundige Tim Moermans, een overtuigd iemand van zo’n Nul Energiewoning en ook iemand die bij de bouw van zijn woning hier graag zelf de handen voor uit de mouwen steekt.

Woning in stro - nul energiewoning

LJB.be: Wat was je eerste betrachting bij het bouwen van de woning ?

TM: Betrachting van zo’n Nul energiewoning is in de eerste plaats je voor een groot deel onafhankelijk maken van energieleveranciers. Door de toepassing van verschillende alternatieve energiebronnen wordt je energiekost op het einde van het jaar nul.



LJB.be: Hoe ben je tewerk gegaan bij het uitdenken van het concept ?

TM: We hebben ons in de eerste plaats gefocust op de passieve principes en deze optimaal proberen te benutten. Vooreerst ligt een belangrijke klemtoon op een doorgedreven isolatie. In dit huis wordt een houten palenbouw systeem gebruikt waarop de verdiepingen en het dak steunen. Tussen de palen worden strobalen stevig aangespannen. Deze dienen enkel als isolatie en hebben geen dragende structuur. De isolatiewaarde van stro is dezelfde als rotswol. De strobalen hebben echter een voordeel op rotswol dat ze een ademend effect en dat ze natuurlijk breder worden aangebracht.

Een volgend belangrijk punt dat wij toepassen in onze woning is een uitgekiend ventilatiesysteem. Dit ventilatie systeem maakt gebruik van warmtewinning uit de grond. Deze lucht wordt in droge ruimtes zoals leefruimte en slaapkamers ingeblazen. Vochtige lucht uit badkamer, keuken, wc en wasplaats wordt afgevoerd. De warmte van de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd via een warmtewisselaar en aan de inkomende lucht toegevoegd.
Luchtdicht bouwen is een must in onze woning, zelfs een vereiste om de balansventilatie echt goed te laten werken en warmteverliezen door eventuele luchtlekken te beperken. Om echte koude dagen te overbruggen worden er twee convectoren bijgeplaatst in het ventilatiesysteem. Deze kunnen ingeschakeld worden wanneer je het zelf nodig acht. Om warmteverliezen aan de vensters te minimaliseren wordt drievoudig glas voorzien.
Als laatste passieve principe hebben wij optimaal gebruik gemaakt van de zuid oriëntatie. Hierdoor profiteren wij in de winter van gratis zonnewinsten. In de zomer worden dan weer de warme zonnestralen tegengehouden door dakoversteken en zonwering.



LJB.be: Wat mij opvalt is de keuze voor voor een luchtverwarmingssysteem en niet voor een vloerverwarming waarvan wordt beweerd dat deze makkelijker afregelbaar is dan balansventilatie.

TM: De dag van vandaag is het verplicht om je woning te ventileren. Daarom koos ik voor een balansventilatie omdat je hier geen warmteverliezen mee hebt. Ik plaatste 2 convectoren in het systeem om bij te verwarmen. Zo heb ik twee vliegen in één klap, én een ventilatiesysteem én een verwarming. Als je balansventillatie moeilijk te regelen is, heeft dit meestal te maken met een slechte luchtdichting.

LJB.be: Van welke alternatieve energiebronnen maak je gebruik en wat zijn de andere energiebesparende maatregelen ?

TM: Zoals eerder al aangehaald hebben we de balansventilatie aangesloten op een aardwarmtewisselaar. Maar dit is enkel voldoende om een lage energiefactuur te krijgen. Om een nul operatie te verkrijgen hebben we fors geïnvesteerd in fotovoltaïsche panelen die het volledige stroomverbruik moeten dekken. Om niet te veel panelen te moeten plaatsen hanteren we de principes van het rationeel energie verbruik en worden er energiezuinige toestellen en spaarlampen gebruikt. Dit scheelt enorm in energieverbruik. Dan is er nog de zonneboiler die met de zonnecollectoren zorgt voor het warm water. Dit wordt zowel gebruikt voor sanitaire doeleinden als voor de convectoren van de bijverwarming. Het naverwarmen van het water gebeurd door middel van een elektrische weerstand, dit is voorzien voor in de wintermaanden als er onvoldoende zonneschijn is.



LJB.be: Hoe wordt de woning aan de binnen- en buitenzijde afgewerkt ?

Aan de binnenzijde worden de strobalen met leem bedekt. Deze laag dient ter bescherming tegen ongedierte en eventuele brand. Leem heeft trouwens ook een vochtregulerend karakter. Aan de buitenzijde worden de strobalen gepleisterd met traskalk, een natuurlijke kalkpleister.

LJB.be: Welke elementen van de bouwwerken neem je voor je eigen rekeneing en voer je zelf uit en welke laat je door aannemers uitvoeren.

TM: Het palenbouwsysteem werd door Patrick Put van de firma spib geplaatst. Het stro plaatsen werd door mijn vrouw en mezelf gedaan. De elektriciteitsleidingen deed ik zelf als ook de buizen voor de balansventilatie. Sanitaire leidingen neem ik ook voor mijn rekening. De rioleringswerken ga ik ook zelf uit voeren. Het aansluiten en regelen van technische apparatuur laat ik door Peter Hillen (Hillektrotherm) uitvoeren. Ramen en deuren worden door schrijnwerkerij Vangrieken uitgevoerd en het pleisteren door Mathias Lootvoet. Voor de vloeren ga ik een gietvloer proberen na te bootsen d.m.v. een mdf onderlaag en een coating.



LJB.be: Is het enkel door zelf veel werkzaamheden uit te voeren dat de prijs van je woning ongeveer hetzelfde ligt als een traditionele Sleutel op de deur woning ?

TM: Als je de grootte van het huis bekijkt dan ga je bij een sleutel op de deur firma een stuk duurder uitkomen en dan heb ik nog niet gesproken van het comfort (warm, lage energiekost,…). Natuurlijk door veel zelf te doen maak je het betaalbaar. Daarenboven ben je verplicht om het stro zelf te plaatsen want niemand zal het voor je kunnen doen. Een strobalenwoning wordt ongeveer aan 750 Euro/m_ gerekend. Een traditioneel gebouwd huis aan 1100Euro/m_ en hier heb je weer andere isolatiewaarde.

LJB.be: Hoever sta je op dit moment en wanneer wil je de woning betrekken ?

TM: Op dit ogenblik zijn alle stromuren geplaatst, de binnenmuren staan op zijn plaats, elektriciteitsleidingen zijn getrokken. De helft van de buizen van de balansventilatie zijn geïnstalleerd. Volgende week worden de ramen geplaatst en worden de gevels aan de buitenzijde gepleisterd. We hopen eind augustus in te huizen maar ik weet niet of het gaat lukken. Het is de eerste keer dat ik bouw en het is soms moeilijk in te schatten hoe lang iets gaat duren.



LJB.be: Bedankt voor het intervieuw en veel succes met de bouwwerken. Welke raad zou je nog willen geven aan mensen die ook denken aan een Nul Energiewoning?

TM: In het algemeen zou ik zeggen bespaar niet op enkele centimeters isolatie. Deze meerkost win je met huidige energieprijzen zeer snel terug. Tracht compact te bouwen, hoe meer muren je huis telt hoe meer warmte het kan verliezen. Dus niet te veel uitstekende kamertjes die enkel dienen om het oog te charmeren.
Naar nul energiewoning zou ik zeggen, ga eerst eens kijken of je je huidig energieverbruik kan laten zakken door zuinigere toestellen, spaarlampen, … te gebruiken. Toestellen niet onnodig laten werken of lampen uren laten branden in een kamer waar je niet bent. Laat de natuur je helpen, ze zit boordevol gratis energie. We maken veel te weinig gebruik van de zon, van de aarde, van het natuurlijk licht, wind, …

LJB.be: Nog veel noeste arbeidsvreugde toegewenst. YM


Bekijk wat je zelf kan doen voor 'Energie en Energiebesparing' op Laatjebouwen.be
Of Lees onze Blog Huis-Bouwen.be

Bron: Laatjebouwen.be - YM
13/04/2008

Bron: Laatjebouwen.be - YM Datum: 13-04-2008

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners