Positieve trend voor verwarmingssector

Positieve trend voor verwarmingssector

Na een moeilijk jaar 2009 kent de verwarmingssector opnieuw een positieve trend. Nadat de markt relatief stabiel bleef in 2009 werd in 2010 een groei van bijna 8% gerealiseerd. De Associatie voor de Thermische Technieken van België (ATTB) zet een boeiende en bloeiende sector in de kijker. Enkele cijfers.

Attb Belsolar

De ATTB vertegenwoordigt Belgische fabrikanten en importeurs van verwarmingstechnieken. Het gaat dus om verwarmingstoestellen op gas en stookolie, toebehoren voor verwarmingssystemen, geothermische warmtepompen, verwarmingstoestellen met biomassa of uitrustingen voor thermische zonne-energie. Geothermische warmtepompen kenden de grootste groei, met een stijging in de verkoop van bijna 60% in 2010. Daarna komen de verwarmingstoestellen op gas- en stookolie, met een groei van 8%. De renovatiesector blijft echter niet achterop. De vervanging van branders en warmwaterreservoirs is eveneens een dynamische markt (+11% voor de branders, +5% voor warmwaterboilers).

De markt van thermische zonne-energie – dit is de productie van warm water door middel van thermische zonnepanelen (en niet door fotovoltaïsche panelen, die elektriciteit produceren) – gaat er daarentegen al twee jaar op achteruit. “Dit gaat zeker gepaard met het enthousiasme van consumenten voor fotovoltaïsche panelen. De verschillende regio’s van het land ondersteunen immers de investeringen in deze panelen door middel van subsidies. De thermische zonnepanelen blijven daarbij in de kou staan”, verduidelijkt Patrick O, secretaris-generaal van ATTB.

De ATTB bestaat uit 5 secties:

  • Ketels en branders op gas en stookolie
  • Dienst na verkoop
  • Materialen voor thermische technieken
  • Warmtepompen, wkk, biomassa en andere
  • Uitrustingen voor actieve thermische zonne-energie

Deze laatste wordt vertegenwoordigd door de professionele vereniging Belsolar, die sinds heden integraal deel van de ATTB uitmaakt. Belsolar vertegenwoordigt de voornaamste Belgische leveranciers van thermische zonnepanelen, telt een dertigtal leden en vertegenwoordigt meer dan 90% van de markt. Het doel van Belsolar is om informatie te verspreiden, voornamelijk via een nieuwe website, over de mogelijkheden die zonne-energie biedt. Waarom opteren voor zonnepanelen? Welke types en afmetingen kiest men best? Wat is hun ideale oriëntatie? Wat is de rentabiliteit van een thermisch zonne-energiesysteem? Hoe verwarmt men sanitair warm water als de zon niet op de afspraak is? Belsolar levert concrete antwoorden op al deze vragen, zonder merkaanduiding.

Bron: Advancedfair Datum: 01-03-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners