Ouders worden steeds meer mede eigenaar

Ouders worden steeds meer mede eigenaar

    

Ouders moeten steeds vaker voor 10 procent eigenaar worden van de woning die hun kind op het oog heeft, anders krijgt het geen hypothecaire lening van de bank. Dat schrijven de Coreliokranten.

Ouders worden mede eigenaar woning voor het krijgen hypothecaire lening

Als kinderen nog aan het begin van hun carrière staan, nog niet voldoende verdienen of geen stabiele baan hebben, nemen de banken steeds minder vrede met een gewone borgstelling door de ouders. Zij moeten voor minstens 10 procent mede-eigenaar worden van de woning en voor hetzelfde percentage ook de lening onderschrijven. Dat zegt John Romain van de adviesketen Immotheker.


Ouders worden mede eigenaar woning voor het krijgen hypothecaire lening

De wetgeving werd in 2010 verstrengd, bevestigt Belfius-woordvoerster Moniek Delvou, waardoor een borg slechts geldig is als de betrokkene er zelf economisch belang bij heeft dat de aflossing vlekkeloos verloopt. Het argument dat je je kind steunt omdat je er de vader of moeder van bent, volstaat dus niet meer.

De banken beperken de inbreng van de ouders tot 10 procent omdat zo het fiscale voordeel van de lening voor de kinderen zo veel mogelijk intact blijft. Maar ondanks dat relatief beperkte percentage zijn de ouders wel volledig mee verantwoordelijk als het misloopt met de lening, zo luidt het. "In de praktijk belandt het risico van de woonlening integraal bij de ouders", aldus de kranten.Bron: Het Laatste Nieuws Datum: 28-04-2013

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners