Onderhoud van uw ketel … Let op !

Onderhoud van uw ketel … Let op !

   

Als de herfst in aantocht is, zijn er elk jaar zogenaamde bedrijven die via commerciële websites een onderhoud aanbieden tegen een extreem lage prijs. Meestal gaat het om € 39 voor een gasinstallatie en € 49 voor een stookolie-installatie. Wees echter op uw hoede: het volstaat niet even vlug met een borstel en stofzuiger de ketel te reinigen, er moeten ook een aantal zaken worden gemeten en eventueel ingeregeld.

Jaarlijks onderhoud van verwarmingsinstallatie - gasketel of stookolieketel

De Belgische burger moet zijn ketel wettelijk regelmatig laten nazien en onderhouden. In Vlaanderen is dat om de twee jaar voor gas (in de toekomst zal dat waarschijnlijk om de drie jaar worden) en elk jaar voor een stookolie-installatie. In Brussel en Wallonië is het respectievelijk drie jaar en één jaar.


Jaarlijks onderhoud van verwarmingsinstallatie - gasketel of stookolieketel

Het voordeel is driedubbel: u zal minder brandstof verbruiken en het milieu zal properder zijn, maar belangrijker nog is het feit dat u beschikt over een veilige installatie.
Voor een onderhoud volgens de regels moet u toch rekenen op een bedrag van € 150 à 200 voor een gasgestookte installatie. In het geval van stookolie doet u daar nog eens € 50 bij.

Wij bevelen u warm aan om te controleren of de technicus die bij u langs komt op de lijst met erkende technici vermeld is. Anders is het onderhoud onwettig en dus waardeloos. De firma is eveneens verplicht om u een reinigings- en verbrandingsattest te overhandigen in Vlaanderen en Brussel en een controle-attest in Wallonië.


Jaarlijks onderhoud van verwarmingsinstallatie - gasketel of stookolieketel

Indien dit niet het geval is, of indien u twijfels hebt over de geldigheid van het document, moet u een klacht indienen bij de betrokken diensten (LNE voor Vlaanderen, BIM voor Brussel en AWAC voor Wallonië).

De lijst met erkende technici in Vlaanderen kan u opvragen via http://www.lne.be/campagnes/stook-zuinig/erkende-technici.
Voor Wallonië is de lijst beschikbaar op http://www.awac.be/index.php/guichet-technique/agrements/chauffagistes
en voor Brussel is dat http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/Professionnels/informer.aspx?id=32344.
Bron: VCB Datum: 18-10-2014

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners