Kwaliteislabel na-isolatie van spouwmuren

Kwaliteislabel na-isolatie van spouwmuren

   

Uit onderzoek blijkt dat er in België nog meer dan een miljoen woningen staan die voor na-isolatie van spouwmuren in aanmerking komen. Deze techniek staat weer volop in de belangstelling, wegens vrij eenvoudig, snel en onmiddellijk renderend.

Na-isolatie van spouwmuren met Yello van Isover

Isover heeft nu als producent van isolatiemateriaal een partnership opgericht met een aantal aannemers en geeft hen hiervoor een erkenning. ‘Yello by ISOVER’ wil een kwaliteitsgarantie zijn waarmee Isover anticipeert op de premies en regelgeving.

Een goed geïsoleerde ‘schil’ (dak, ramen en muren) is de eerste voorwaarde om energiezuinig te kunnen wonen. De ‘spouwmuur’ werd vanaf de jaren ’60 populair om het vocht van de slagregens in ons land het hoofd te bieden. In een latere fase werd de spouw ook gebruikt om isolatie aan te brengen. Met het verfijnen van de inblaastechniek kunnen nu dus ook oudere woningen in één klap flink wat plaatsen klimmen op de energieschaal. De techniek werd al bedacht in de jaren ‘80, maar verdween in de jaren ‘90 wat naar het achterplan door de lage energieprijzen. Vandaag is dat niet meer het geval…


Na-isolatie van spouwmuren met Yello van Isover

Onderzoek
Volgens een onderzoek van de UGent* zijn er in België nog meer dan een miljoen woningen die voor zo’n na-isolatie van spouwmuren in aanmerking komen, een enorm potentieel op het vlak van het energetisch verbeteren van bestaande woningen. Uit deze studie komen verder vier belangrijke conclusies naar voren:

  • Reductie van het warmteverlies via de muur met een factor van 2 tot 3
  • Geen vochtdoorslag na het vullen van de spouw met isolatiemateriaal
  • Verlaging van het risico op condens en schimmel bij koudebruggen
  • Het belang van een goede uitvoering

Troeven van glaswol
Na-isolatie van de spouw kan met meerdere materialen, maar glaswol is er uitermate voor geschikt omdat het ademt, geen vocht opneemt en dus de geleiding van vocht van de buiten- naar de binnenmuur voorkomt. Verder is glaswol een duurzaam product dat een hoog percentage gerecycleerd glas bevat, waardoor het brandveilig is en bovendien akoestisch isolerend. De thermische prestatie is uitstekend met een lambda-waarde van 0,034 W/m.K.


Na-isolatie van spouwmuren met Yello van Isover

Nieuwe subsidies en voorwaarden
Vanaf 1 januari 2012 voorziet de Vlaamse overheid in een premie van 6 euro/m2 (in Brussel en Wallonië schommelt deze tussen 8 en 14 euro, naargelang het inkomen). “Bij een uitvoeringskost van ongeveer 25 euro is dat dus zeker en vast de moeite. Je mag ook niet vergeten dat de investering een onmiddellijk effect heeft op je energiefactuur, het leefcomfort en tenslotte ook de verkoopwaarde van de woning”.


Na-isolatie van spouwmuren met Yello van Isover

Wellicht vanaf de zomer van 2012 komt daar (in Vlaanderen) echter de voorwaarde bij dat de uitvoering moet gebeuren conform de bijhorende eengemaakte technische specificaties (STS) of door een ATG-gecertificeerde** aannemer, tenminste als men op de premie wil aanspraak maken. “Met Yello by ISOVER is de klant verzekerd van een professional die kwaliteitsmateriaal gebruikt, de nodige opleiding heeft genoten, een correcte uitvoering kan garanderen en een juist controlesysteem hanteert. Wij zullen zelfs niet ingaan op de vraag van aannemers naar onze producten, wanneer zij niet over het ATG-attest beschikken”, besluit Els Bleus .


* UGent, Faculteit Ingenieurswetenschappen, 2010, Na-isolatie van spouwmuren: mogelijkheden en prestaties, A. Janssens, M. Delghust
** (ATG= Algemeen Technische Goedkeuring, uitgereikt door het BUtgb, Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw)Bron: Isover Datum: 11-12-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 25°C

Max. 23°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners