Dak(pan) Innovatie bij Monier

Dak(pan) Innovatie bij Monier

Monier, de grootste dakpannenproducent ter wereld, stelt op Batibouw 2011 tal van nieuwigheden voor. Zo worden vooral de luchtzuiverende betondakpan Auranox en de nieuwe productlijn zonnecollectoren en fotovoltaïsche installaties InnoSol en InnoPower in de spotlights gesteld.

Monier Auranox dakpannen

Ook het nieuwe kleidakpanmodel Signy krijgt extra aandacht toebedeeld. Net als Figaroll Plus, dé innovatie inzake ventilatietechniek voor bouwknopen op het dak. En last but not least is er de Batibouw dakcheque-actie waarbij MONIER elke bouwer of verbouwer 200 euro terugbetaalt.

De luchtzuiverende betondakpan Auranox®

De Auranox® -dakpan met titaandioxide is de nieuwste innovatie van MONIER, wereldwijd toonaangevend leverancier van producten en systemen die hellende daken duurzamer en milieuvriendelijker maken. Laboratoriumonderzoeken aan het Fraunhofer Instituut voor Bouwfysica hebben aangetoond, dat de Auranox® -dakpan de hoeveelheid schadelijke stikstofoxiden met maar liefst 90% vermindert.

Auranox®-dakpannen van MONIER zetten schadelijke stikstofoxiden (NOx) om in onschadelijke nitraten. Een dakoppervlak van 200 m2 neutraliseert de stikstofoxiden-uitstoot van een personenauto die jaarlijks 17.000 km aflegt. Auranox®-dakpannen leveren bijgevolg een aanzienlijke bijdrage aan ons leefmilieu, terwijl ze nauwelijks meer kosten dan een gewone betondakpan.


Monier Auranox dakpannen

Daarenboven bestaat het oppervlak van de Auranox®-dakpan uit zuiver minerale bestanddelen met een speciale poriënstructuur. Zo werkt het titaandioxide niet alleen luchtzuiverend, het zorgt er ook voor de Auranox®-dakpan na een regenbui snel en goed droogt, wat de aanslag van algen en organisch vuil op het oppervlak van de dakpan effectief remt. Een Auranox ® -dakoppervlak blijft er dan ook langer mooi uitzien.

Zo werkt Auranox


Monier Auranox dakpannen

1. Schadelijke stikstofoxiden worden continu geproduceerd

 • bij elk verbrandingsproces, zoals het autorijden of stoken, komen stikstofoxiden vrij;
 • deze kunnen allergieën en aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken;
 • stikstofoxiden veroorzaken ook zomersmog.
 • Stikstofoxiden vervuilen de lucht die we inademen.

2. Een Auranox®-dakoppervlak zet schadelijke stikstofoxiden om

 • in het oppervlak van de Auranox®-dakpan is titaandioxide verwerkt;
 • het mineraal titaandioxide neemt de schadelijke stikstofoxiden op;
 • bij zonlicht start het fotokatalytische proces waarmee de titaandioxide de stikstofoxiden omzet naar onschadelijke nitraten.
 • Een Auranox-dakoppervlak filtert schadelijke stoffen uit de lucht.

3. Regen spoelt deze onschadelijke nitraten van het dak

 • de in nitraten omgezette stikstofoxiden komen zo in de bodem terecht;
 • nitraten zijn voedingsstoffen voor planten;
 • het zuivere, minerale oppervlak van de Auranox®-dakpan is bestand tegen alle weersomstandigheden en reduceert de aanslag tengevolge van algen en vuil.
 • Het katalysatoreffect werkt zodoende continu en jarenlang.

Zonnecollectoren InnoSol en fotovoltaïsche systemen InnoPower.

Onder de naam MONIER InnoSol introduceert MONIER, de grootste fabrikant van dakpannen en daksysteemcomponenten ter wereld, een eigen productlijn zonnecollectoren en onder de naam InnoPower worden fotovoltaïsche installaties op de markt gebracht. Niet zomaar als afzonderlijke producten an sich, maar als volledige zonne-energiesysteemoplossingen, aangepast aan en gemonteerd op of in het dak.

De zonne-energiesystemen van MONIER zijn speciaal ontwikkeld voor hellende daken die zijn bedekt met dakpannen. Ze tellen zowel zonnecollectoren waarmee water wordt verwarmd als zonnepanelen die daglicht omzetten in elektriciteit.


Monier fotovoltaische systemen innopower

De MONIER InnoSol-systemen omvatten het complete gamma zonnecollectoren, opslagvaten, boilers en buffers, pompen, regelaars, expansievaten etc, en zijn geschikt voor zowel ruimteverwarming als warmwatervoorziening. De zonnecollectoren kunnen zowel in het dak (tussen de dakpannen) als bovenop de pannen worden gemonteerd.

De fotovoltaïsche InnoPower PV-systemen van MONIER zetten zonne-energie om in elektrische stroom zonder het milieu te belasten. De PV-systemen van MONIER worden geleverd inclusief omvormer(s) die ervoor zorgen dat de opgewekte zonnestroom (gelijkspanning) omgezet wordt naar wisselstroom. Afhankelijk van de wensen van de (ver)bouwer kunnen ze volledig worden geïntegreerd, semi-geïntegreerd of boven de dakpannen worden gemonteerd.

Figaroll Plus van MONIER - ventilerende afdichtingsband

Een goede ventilatie van de dakspouw is essentieel voor de drukverdeling bij storm of windvlagen. Ze is dan ook voor een groot deel bepalend voor de mate van stormschade. Voornamelijk de nokbalk en de noordboom zijn stormgevoelige elementen. Precies daarvoor introduceert MONIER de ventilerende afdichtingsband Figaroll Plus.


Monier Figaroll Plus

Figaroll Plus is een ‘verbeterde’ variant van de bestaande productenreeks Figarol van MONIER. De afdichtingsband is voorzien van dubbele ventilatiekanalen met labyrint-technologie. De ventilatieopeningen zijn zo gepositioneerd dat de regendichtheid van het dak gegarandeerd blijft.

De Figaroll Plus is variabel in de breedte (280-320 mm) en bijgevolg toepasbaar bij vrijwel alle dakpanmodellen.

Batibouwactie - MONIER betaalt 200 euro voor je dak.

Goed nieuws voor wie dakplannen heeft en de Batibouwbeurs bezoekt. MONIER geeft particuliere bouwers en verbouwers een financieel duwtje in de rug. Wie de stand van MONIER bezoekt (paleis 5, stand 101) en achteraf van deze fabrikant dakpannen koopt, krijgt 200 euro dakpankosten terugbetaald.


Monier Batibouwactie

Tijdens de Batibouwperiode kan elke particuliere bezoeker op de stand van MONIER een dakcheque vragen en die door een medewerker van MONIER laten ondertekenen. Op vertoon van deze cheque stort MONIER bij aankoop van pannen van MONIER 200 euro op uw bankrekening terug.


Monier op Batibouw, paleis 5, stand 101

Bron: Marquiz Datum: 09-01-2011

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 16°C

Max. 15°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners