Stilste plek van Oost Vlaanderen bij UGent

Merford en Universiteit Gent realiseren stilste plek van Oost-Vlaanderen

    

Een speciale meetkamer van Merford Noise Control helpt Universiteit Gent met fundamenteel akoestisch onderzoek. De meetruimte draagt de officiële naam “semi-anechoïsche kamer”. De universiteit gebruikt deze ruimte voor akoestisch onderzoek waarbij geen nagalm mag optreden. Merford voerde de ruimte zodanig uit dat er geen geluiden binnendringen die de metingen kunnen verstoren. De ruimte absorbeert geluiden met een frequentie tot 63 hertz. Dit heet de cut-off frequency.

Samenwerking

Er zijn niet veel meetkamers voor akoestisch onderzoek. “In België en Nederland zijn er drie of vier te vinden”, zegt Frank Segers, account manager van Merford Noise Control. ‘’Die zijn meestal in gebruik bij universiteiten”. Wetenschappers van de Universiteit Gent zochten met de engineers van Merford naar de meest geschikte systemen en materialen voor het bouwen van deze meetkamer.


Box in box

De kamer is gerealiseerd in de kelder van een nieuw faculteitsgebouw. De ruimte is uitgevoerd als een box in een box en heeft een zwevende vloer. Deze constructie verkleint de kans dat geluiden van buiten naar binnen doordringen tot een absoluut minimum. De kamer heeft aan beide zijden dubbele deuren met een akoestisch sas (sluis). De deuren zijn aan de binnenzijde absorberend uitgevoerd.
De wanden en het plafond zijn bekleed met kegelvormige elementen van melamineschuim. Elke kegel is 1.20 meter lang. In totaal zijn in de meetruimte ca. 1.000 kegels gemonteerd. De vorm van de kegels elimineert de kans op reflecterend geluid. Afhankelijk van de aard van de metingen kunnen de onderzoekers de vloer ook bedekken met absorptiepanelen om een nog beter resultaat te bereiken.


Esthetiek

Voor dit project ontwikkelde Merford een geavanceerd montagesysteem voor de kegels. Met dit specifieke systeem kunnen de onderzoekers snel beschadigde kegels vervangen. Meer nog dan het gemakkelijk kunnen wisselen van geluidabsorberende elementen ging het bij de constructie van het klemsysteem om de precieze uitlijning van de kegelpunten. In het horizontale en verticale vlak moeten de punten zo nauwkeurig mogelijke lijnen vormen. Een halve centimeter verschil wordt meteen visueel opgemerkt. Het resultaat heeft geen invloed op de metingen maar is puur esthetisch.
Het intern transport van de kegels van losplaats naar de kelder nam 2 dagen in beslag vanwege het aantal kegels en de kwetsbaarheid van het materiaal.


Specialiteit

De bouw van semi-anechoïsche kamers is een specialiteit van Merford en toont haar uitgebreide kennis en kunde op het gebied van industriële lawaaibeheersing. Vergelijkbare meetruimten zijn eerder gerealiseerd voor vliegtuigbouwer Airbus en Stihl, producent van kettingzagen en andere tuinmachines.
Merford verwierf de opdracht van Universiteit Gent na een Europese aanbesteding.


Beleving

Een impressie van deze meetkamer vanuit verschillende posities in 360° is te vinden op de website van Merford: www.merford.com/nl-nl/cases/universiteit-van-gent/.
Bezitters van een bril voor virtual reality, zoals een Google Cardboard, kunnen zich écht onderdompelen in deze semi-anechoïsche ruimte.

Bron: Merford Datum: 25-03-2017

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 21°C

Max. 21°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners