Klimaatwijken provincie Antwerpen besparen 10,7 %

Klimaatwijken provincie Antwerpen besparen 10,7 %

Energiebesparing moeilijk? De Antwerpse klimaatwijken draaien er hun hand niet voor om. Tijdens het slotfeest in de Arenbergschouwburg maakten het provinciebestuur en Bond Beter Leefmilieu de resultaten van de klimaatwijkenactie bekend.

Klimaatwijken provincie Antwerpen besparen 10,7 %

Energiebesparing moeilijk? De Antwerpse klimaatwijken draaien er hun hand niet voor om. Tijdens het slotfeest in de Arenbergschouwburg maakten het provinciebestuur en Bond Beter Leefmilieu de resultaten van de klimaatwijkenactie bekend.

Klimaatwijken - Provant - provincie antwerpen

Milieuraad Ranst behaalt absolute top van Vlaanderen met 49,9%
Creatiefste energietip: prachtig geïllustreerd energieverhaal voor kinderen

Energiebesparing moeilijk?
De Antwerpse klimaatwijken draaien er blijkbaar hun hand niet voor om. Tijdens het slotfeest in de Arenbergschouwburg maakten het provinciebestuur en Bond Beter Leefmilieu de resultaten van de klimaatwijkenactie bekend. De kyoto streefnorm van 8% werd gehaald: 1200 gezinnen bewezen in 6 maanden tijd dat zij samen 10,7% energie konden besparen.
De top 6 van wijken komen uit Ranst, Antwerpen, Edegem, Stabroek en Kalmthout. Alle 6 bespaarden ze meer dan 25% van het energieverbruik van vorig jaar, met een record van bijna 50% voor de milieuraad van Ranst . Bij de organisaties haalde het OCMW van Edegem de absolute top met 32,6% besparing. Naar absolute CO2-besparing spande de stad Antwerpen de kroon met 147 ton. Marie-Thérèse Stevens van de wijk Schoon Energie(k) uit Retie kreeg de prijs van de creatiefste energietip. Zij maakte een prachtig geïllustreerd energieverhaal voor kinderen, "Bas en Kas: De groene sterren op energietocht".
Gedeputeerde Jos Geuens maakte alvast bekend dat de provincie de volgende editie van deze succesvolle actie opnieuw zal sponsoren en coördineren.

De klimaatwijkenactie startte in oktober 2007, op initiatief van de provincie Antwerpen en BBL. In 28 Antwerpse gemeenten en 9 Antwerpse organisaties daagde het bestuur zijn inwoners uit om 8 % energie te besparen (de Kyoto norm).
In totaal meldden meer dan 100 enthousiaste wijken zich aan, samen ruim 1200 gezinnen. Op een half jaar tijd bespaarden deze deelnemers maar liefst 10,7 %! De huisgezinnen haalden dus op hun kousenvoeten de Kyotonorm. En dat via eenvoudige maatregelen en zonder comfortverlies.

De balans

De 102 wijken, samen 1200 gezinnen bespaarden samen 10,7 procent energie. 60 wijken behaalden de weddenschap en spaarden 8 % of meer. 25 wijken zorgden voor een serieuze besparing, maar kwamen net niet aan 8%. Tijdens de slotbijeenkomst werden de resultaten bekendgemaakt. De top 6 van wijken komen uit Ranst, Antwerpen, Edegem, Stabroek en Kalmthout. Alle 6 bespaarden ze meer dan 25% van het energieverbruik van vorig jaar.

TOP 6: organisatie - % besparing - kg CO2 ton besparing

1 MILIEURAAD RANST Ranst - 49,94% -8158,6
2 KOM EDEGEM OCMW Edegem - 32,61% - 34559,48
3 MC2 DE DIMMERS Edegem - 30,33% - 51571,32
4 DE WOLLE SOKKE OCMW Antwerpen - 29,24% - 27915,18
5 STABROEK DORP Stabroek - 28,36% - 18305,74
6 KALMTHOUT CITY Kalmthout - 25,42% -18479,4

Veelzeggende cijfers:
De klimaatwijken bespaarden samen 10,7 % tegenover hun verbruik van vorig jaar
= het jaarverbruik van ongeveer 90 gezinnen
= 953,8 ton CO2
= 9,5 miljoen km met een energiezuinige wagen
= 234 keer de aarde rond

Hoe deden ze het?

Elke groep kreeg persoonlijke begeleiding van een energiemeester. Dat is een vrijwilliger die tips verspreidt om energie te sparen. De groepen – of de zogenaamde klimaatwijken – noteerden een half jaar lang de meterstanden van gas en elektriciteit. Tegelijkertijd zagen de gezinnen hun verbruik dalen door spaarlampen en spaardouchekoppen, radiatorfolie te hangen en spleten en kieren te dichten. Of nog door te koken met het deksel op de pot, de diepvriezer regelmatig te ontdooien, stand-by verbruik uit te schakelen. Hun comfort ging echter niet achteruit.

Bijkomende investeringen nodig?

Deelnemers van klimaatwijken letten op de kleine dingen van elke dag. Zelfs zonder grote investeringen zijn ze in staat om op een half jaar tijd de Kyotodoelstellingen te halen. Door te isoleren, hoogrendementbeglazing en –technieken toe te passen zou de energiebesparing nog heel wat hoger kunnen liggen.

Nieuwe uitdaging: Klimaatwijken 2008-2009!

Door het grote succes van de campagne klimaatwijken besliste het Antwerpse provinciebestuur recent dat de campagne opnieuw gesponsord en gecoördineerd zal worden door de provincie voor de editie 2008-2009. Alle deelnemers van dit jaar zijn intussen vastbesloten om nieuwe wijken te verzamelen.

Wil jij ook weten hoe je op een eenvoudige manier energie kunt besparen bij je thuis? Doe dan volgende jaar zeker mee aan deze gratis campagne. Je krijgt niet alleen tal van praktische tips, en leert je buurt beter kennen, maar er vallen ook heel wat prijzen te winnen. Inschrijven kan op de milieudienst van je gemeente.

Bron: Provant
10/06/2008

Bron: Provant Datum: 10-06-2008

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 14°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners