Kijkwoning voor Houtskeletbouw Dewaele

Kijkwoning voor Houtskeletbouw Dewaele

   

De kijkwoningen van Dewaele zijn al dikwijls trendsetters geweest op het vlak van vormgeving en energiezuinigheid. Dankzij het expressieve en compacte ontwerp, een uitstekende isolatie, de superieure luchtdichtheid en de weldoordachte toepassing van energiezuinige technieken heeft ook de modelwoning van Dewaele in Werchter alles in zich om u te kunnen bekoren.

Kijkwoning en Modelwoning Houtskeletbouw Dewaele te Werchter

Het ontwerp is al even eenvoudig als ingenieus: een rechthoekige benedenverdieping in donkerbruin, voegloos metselwerk die wordt gecombineerd met een eveneens rechthoekig, overkragend volume dat is bekleed met een natuurkleurige lamellenstructuur in cederhout. Zo valt alle aandacht op de pure lijnen van het ontwerp en op de weloverdachte, compacte vormgeving, de belangrijkste voorwaarde voor een energiezuinige woning.


Kijkwoning en Modelwoning Houtskeletbouw Dewaele te Werchter

Binnenin de verrast de woning door het groot gevoel van ruimtelijkheid, de aantrekkelijke kleuren, de ruime kelder, de originele trap, de superfunctionele keuken, de stijlvolle badkamer, de onderhoudsvriendelijke kinderbadkamer, en nog zoveel meer.

Om de energiebehoefte maximaal terug te dringen, zijn de spouwmuren geïsoleerd met 12 cm minerale wol én een dubbele laag platen van resolhardschuim, in het dak zitten 12 cm minerale wol plus 20 cm polyurethaan, op de vloerplaat ligt 20 cm polyurethaan, en de ramen hebben driedubbele beglazing. Dat brengt het K-peil van de modelwoning op 21. Dat is de ruim onder de huidige norm van maximum 35.


Kijkwoning en Modelwoning Houtskeletbouw Dewaele te Werchter

Dewaele is een van de weinige houtskeletbouwers die het grootste deel van het skelet van zijn woningen uitvoert in Canadese oregon en Siberische lariks, een van nature bijzonder sterke en stabiele houtsoort. Deze houtsoorten groeien trager, waardoor de jaarringen dichter bijeen liggen.
Ook de beplating is van topkwaliteit. Dewaele werkt de buitenzijde van zijn houtskeletwoningen altijd af met een sterke en watervaste multiplexbeplating van 15 mm. Aan de binnenzijde van de buiten- en binnenwanden komt standaard een vezelversterkte en dus extra stootvaste natuurgipsplaat.


Kijkwoning en Modelwoning Houtskeletbouw Dewaele te Werchter

De roostering voor de tussenvloer bestaat uit LVL (Laminated Veneer Lumber, gelamineerd fineerhout). Deze uiterst vormvaste balken hebben een zeer groot draagvermogen en laten extra grote overspanningen toe.
De doorboringen voor de ventilatieleidingen en technieken werden vooraf aangebracht.
Het skelet is opgetrokken volgens het zogenaamde passiefbouwsysteem. De wanden en het dak zijn buitengewoon goed geïsoleerd. Voor een optimale luchtdichtheid werden alle naden en aansluitingen zorgvuldig afgetapet. Zo kan het energieverbruik van de woning maximaal worden beperkt.
In de spouwmuren zitten 12 cm minerale wol plus 2 lagen van 64 mm Kingspan K8 isolatie (U-waarde van 0,111). Het dak kreeg 2 lagen van 10 cm pur en 12 cm minerale wol, de plafonds zijn geïsoleerd met 12 cm minerale wol. Onder de vloer tussen de woonruimte en de kelderverdieping zit 12 cm polyurethaan, de aluminium ramen zijn uitgerust met driedubbel glas.


Kijkwoning en Modelwoning Houtskeletbouw Dewaele te Werchter

Bijzondere aandacht ging bij deze kijkwoning ook naar een optimale luchtdichtheid. Daartoe werd scherp toegezien op het zorgvuldig afdichten van de aansluitingen tussen ramen en wanden en ter plekke van de doorboringen voor de technieken.
Gezien de uitstekende isolatie en luchtdichtheid van de woning, is de warmtevraag gering. Een warmtepomp, waarvan de elektriciteitsbehoefte wordt ingevuld door fotovoltaïsche zonnepanelen, brengt de vloerverwarming op temperatuur op een bijzonder energiezuinige manier. De geïntegreerde boiler levert sanitair warm water en wordt in hoofdzaak gevoed door thermische zonnepanelen.
Dankzij een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie wordt de restwarmte uit de afgezogen lucht teruggewonnen, en kunnen de warmteverliezen nog meer worden beperkt. Dat resulteert in een buitengewoon laag E-peil van 10. De huidige maximaal toegelaten waarde is E70.


Kijkwoning en Modelwoning Houtskeletbouw Dewaele te Werchter

Virtueel al een bezoekje brengen ?
www.dewaele.be
www.kijkwoningwerchter.be


Partners in het project van de nieuwe kijkwoning van Dewaele in Werchter :
Architect: Willem De Smet
EPB studiebureau : Structuur
Houtskeletbouw : Dewaele
Kelder : Etib
Spouwisolatie : Kingspan
Gevelsteen : Vandersanden
Ramen en Deuren : Aliplast
Gipsplaten : Gyproc
Dakbedekking platte daken : Firestone
Gevelbekleding in Cederhout : Dewaele
Zonwering : Renson
Vloertegels : Depaepe
Warmtepomp : Viessmann
Ventilatiesysteem : Zehnder J.E. StorkAir
Domoticasysteem : Teletask
Zonnepanelen : Seynaeve Pieter
Binnenschrijnwerk : Dewaele
Keuken : Deaplus
Sanitair : Van Marcke
Muurverf : Boss Paints
Verlichting : Delta Light
Tuinaanleg : Tom Caes TuinarchitectuurBron: Dewaele Datum: 30-10-2012

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 22°C

Max. 25°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners